Madárürülék, gombás bőrbetegségek, akár nemi betegségek kórokozói lehetnek a szökőkutak vizében – figyelmeztet a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

A szökőkutakból történő ivás, vagy az azokban való fürdés minden esetben tilos, a tiltás ellenére történő fürdőzés és vízivás a vízhasználóra potenciális kockázatot jelent – tájékoztatta hírportálunkat a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

Közlésük szerint a városi szökőkutakban való fürdőzés közegészségügyi veszélyét az jelenti, hogy mivel a szökőkutak vize nem minősül fürdővíznek, azok üzemeltetési körülményei jogszabály által nem szabályozottak. Nem ismert a szökőkutat működtető gépészeti megoldás, a feltöltéséhez használt víz eredete és minősége, nem ismert, hogy adagolnak-e a vízhez vegyszereket, ha igen, milyen koncentrációban annak érdekében, hogy az ne algásodjon be, illetve ne szaporodhassanak el benne a vizes környezetet kedvelő mikroorganizmusok.

A szökőkútban található víz kémiai és mikrobiológiai minőségi ellenőrzése nem kötelezettsége sem az üzemeltetőnek, sem a hatóságoknak.

“Aki szökőkútban fürdik, az nem tudja, milyen minőségű, milyen vegyszertartalmú vízben fürdik”

– hívta fel a figyelmet a kormányhivatal.

A szökőkutak vize a bennük lévő vegyi anyagok mennyiségétől függően különböző bőrtüneteteket (viszketés, bőrpír, allergiás bőrgyulladás, egyéb izgalmi tüntetek), szembe vagy nyálkahártyára kerülve csípő, égető fájdalmat, gyulladásos tüneteket, akár allergiás reakciókat is kiválthat.

Mivel ezeknek a vizeknek a szennyeződése több külső forrásból is lehetséges (pl.: belehulló vagy beledobott  idegen anyagok, madár ürülék, más, esetlegesen fertőző betegséggel küzdő „fürdőző” személy mikroorganizmus flórája által), az esetleges fertőzések elkerülése érdekében a legfontosabb, hogy ne fogyasszunk ebből a vízből, illetve fürdésre, hűsölésre még a legnagyobb melegben se használjuk!

Fotó: Keller Richárd

A nyári időszakban a 20-25 fokot is meghaladó vízhőmérséklet – ismeretlen vegyszeradagolás mellett – számos, a vizes környezetet kedvelő vírus, gomba, baktérium elszaporodásának nyújthat kedvező feltételeket (furunkulus, ótvar, gombás bőrbetegségek, akár nemi betegségek kórokozói). További veszélyt jelentenek a vizes felületen történő elcsúszásból adódó balesetek és az elsősegélynyújtásra kiképzett szakember hiánya.

A fenti közegészségügyi feltételek a hatóságok által rendszeresen ellenőrzött medencés és engedélyezett természetes fürdők esetében az üzemeltetők által biztosítottak, így hűsölésre azok ajánlottak, szemben a városi szökőkutakkal.

A kormányhivatal azt tanácsolja: fordítsunk kiemelt figyelmet a szökőkutak környezetében játszó gyermekeinkre, hiszen esetükben nagyobb az esélye a víz véletlen lenyelésének, az elcsúszásnak. Ne engedjük, ne bátorítsuk őket a szökőkutas fürdőzésre és mi magunk se nyújtsunk erre vonatkozóan negatív példát. A nagy melegben szükséges folyadékbevitelhez és testünk hűtéséhez javasoljuk a közkifolyókból vett, vagy az otthonunkból magunkkal vitt, illetve vásárolt ivóvíz használatát.