Fotó: Keller Richárd
Napok óta nyílt titok, hogy egy világhírű filmszínész lesz az idei Egri Bikavér Ünnep sztárvendége. Ma délután hivatalosan is megnevezték őt.

Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, fideszes országgyűlési képviselő ma délután hivatalosan bejelentette: Franco Nero, legendás olasz filmszínész érkezik a XXI. Egri Bikavér Ünnepre, hogy végigtesztelje az Érsekkertben az egri borvidék legkiválóbb borait. 

Az idei ünnep különlegessége még, hogy a hungarikumok sorába emelték az Egri Bikavért. A dátum különös üzenettel bír az egri és az Eger környéki bor- és szőlőtermelők számára, ugyanis 81 évvel ezelőtt az akkori földművelésügyi miniszter ezen a napon úgy döntött, hogy önálló borvidékké válhat az Egri Borvidék. A márciusi bejelentés után az Egri Bikavér lett a tokaji aszú mellett a második olyan borfajta, amely helyet kapott a hungarikumok sorában.

Szóval érdemes idén is kilátogatni a több tízezer látogatót vonzó eseményre július 6-tól 9-ig, hiszen ezúttal egy igazi világsztárba is belefuthatsz egri hungarikumunk kóstolgatása közben az Érsekkertben.

NÉVJEGY

Franco Nero (Parma, San Prospero, 1941. november 23. –) olasz színész, filmproducer, filmrendező, forgatókönyvíró. Eredeti neve: Francesco Sparanero, második keresztneve: Giuseppe, illetve kevesen tudják, hogy van harmadik neve, Clemente. Az 1960-as évek elején kezdett filmezni. Előnyös megjelenése, kitűnő fizikai adottságai figyelemre méltó jellemábrázoló képességgel párosultak, ezért az évtizedek során a legkülönbözőbb műfajú filmekben foglalkoztatták. Az első nyugati filmsztár volt, aki rendszeresen vállalt felkéréseket a vasfüggöny innenső oldalán is: jugoszláv, szovjet, cseh és számos magyar filmben is szerepelt pályafutása során. Fia, Carlo Gabriel Nero (London, 1969. szeptember 16. –) filmrendező Vanessa Redgrave angol színésznővel való kapcsolatából született. 2006. december 31-én Nero és Redgrave házasságot kötöttek.

Íme a XXI. Egri Bikavér Ünnep hivatalos plakátja: