Fiatalkorú elkövető az, aki a bűncselekmény törvényi tényállásának kifejtésekor a 14. – külön meghatározott súlyos bűncselekmények és más okok fennállása esetén a 12. – életévét betöltötte, de a 18.-at nem. Az ilyen fiatalok leggyakrabban kisebb tárgyi súlyú, vagyoni elleni bűncselekményeket követnek el, nemritkán egyszerre többen.

A központi járási ügyészségként eljáró Egri Járási Ügyészség az alábbi ügyekben a fiatalkorú gyanúsítottakkal szemben az eljárást feltételesen felfüggesztette.

Az első ügyben kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt indult nyomozás. A határozat szerint a sértett 2022 tavaszán a hajnali órákban, Egerben taxival utazott lakóhelyére, miközben nagyértékű telefonját kipakolta táskájából, melyet a fuvar végén az autó hátsó ülésén felejtett.

A fiatalkorú gyanúsított nemsokkal ezután ugyanezzel a taxival indult haza Kerecsendre, útközben pedig megtalálta a sértett által a járműben hagyott mobiltelefont. A gyanúsított a megtalált készüléket nem adta át a jármű vezetőjének, hanem jogtalan eltulajdonítás céljából magához vette és elvitte lakóhelyére, melyet a hatóság két nap múlva az ingatlanban megtalált, így a készülék visszakerült a sértetthez. 

Az ügyészség a fiatalkorú gyanúsított beismerő vallomására, az okozott kár megtérülésére, a fiatalkorú helyes irányú fejlődése érdekében lehetőséget látott az eljárás feltételes felfüggesztésére, melynek időtartamát 1 év 3 hónapban időtartamban állapított meg.

A szabálysértési értékre több közokirat, készpénz-helyettesítő fizetési eszköz egyidejű elvételével elkövetett lopás vétsége miatti bűnügyben az Egri Járási Ügyészség 1-1 évre függesztette fel az eljárást két fiatalkorúval szemben.

A határozat alapján 2022 februárjában a két – egy fiú és egy lány – fiatalkorú a gyöngyösi bevásárlóközpont egyik éttermében tartózkodott, amikor a másik asztalnál megláttak egy véletlenül ott felejtett táskát. A fiatalkorúak elhatározták, hogy közösen eltulajdonítják a táskát, melyben pár száz forint mellett a sértett iratai és bankkártyája is benne voltak. A fiatalok átültek a másik asztalhoz és az oldaltáskát egyikük betette társa táskájába. Az eljárás során a táska visszakerült a sértetthez.

A képen az eltulajdonított mobiltelefon látható. A fotó a rendőrségi lefoglalás során készült.

Egri Járási Ügyészség