Fontos információk az ékszíjtárcsákról.

A forgó mozgások, ezáltal a forgatónyomaték átvitelének egyik legelterjedtebb módja a szíjhajtás használata. Ezek között is az egyik legáltalánosabb az ékszíjhajtások alkalmazása. Ékszíjhajtással a háztartásokban, ipari gépekben, mezőgazdasági alkatrészekben bárhol alkalmazhatunk. A szíjhajtás során az ékszíj surlódás segítségével viszi át a nyomatékot egyik tengelyről a másikra. Ékszíjhajtás használata legtöbb nagyobb tengelytávolságoknál ideális. A szíjhajtásoknál gyakran felmerülő probléma a szíjak megcsúszása. Ez hosszú távon a szíj sérülését, szakadását okozhatja.

A ékszíjjal történő meghajtások másik fontos alkatrésze az ékszíjtárcsák. Ezekben az acélból, öntött vasból, de akár alumíniumból készülő alkatrészekben fut a hajtást átvivő ékszíj. Az ékszíjtárcsák profiljai 34 vagy 38 fokos szöget zárnak be. Az hajtás tervezésénél előírt fordulatszámértékhez tartozó áttétel több tárcsaátmérő kombinációjával is kivitelezhető, így a tervezést végző szakemberre hárul az a feladat, hogy különböző szempontokat figyelembe véve határozza meg az optimálisnak tekinthető szíjtárcsa méreteit. Szabvány írja elő, hogy bizonyos szíjprofilokhoz mekkora a legkisebb ékszíjtárcsa átmérő ami gond nélkül alkalmazható. A legnagyobb átmérő értékét pedig a megengedhető maximális szíjsebesség korlátozza. Ékszíjhajtás tervezésénél folyamatosan figyelni kell az esetlegesen felmerülő problémák kijavítására. Fontos feladat az ékszíjtárcsák párhuzamosságát célszerszámmal ellenőrizni, ügyelni az ékszíjak megfelelő feszességére és időnként vizsgálni működés közben az ékszíjak melegedését.

Az alábbi szíjtárcsa profilok terjedtek el széles körben:

  • SPZ profil – 9.7 mm-es profil szélességgel
  • SPA profil – 12.7 mm-es profil szélességgel
  • SPB profil – 16.3 mm-es profil szélességgel
  • SPC profil – 22 mm-es profil szélességgel

Az ékszíjtárcsák nagy része előfúrt vagy kúpos szorítóval tengelyre szerelhető kivitelben érhető el. Speciális esetekben egyedi tengelyszorítókkal rögzíthetőek. Sok esetben több ékszíjpálya fut egymás mellett így akár nyolc vagy tíz soros szíjtárcsák is léteznek.