Az Egri Járási Ügyészség kisebb kárt okozó csalás vétségének kísérlete és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a munkanélküli egri férfi ellen, aki 2021 tavaszán egy ismeretlenül maradt személy kérésére bement egy helyi kertigép áruházba, ahol hitelre egy nagy értékű benzines fűkaszát kívánt vásárolni.

Az ügylet során a férfi az ismeretlen személytől kapott hamis munkáltatói igazolást csatolt, miszerint ő műtőssegédként dolgozik nap mint nap, melyből havi közel 400. 000 Ft jövedelme származik. A vádlott a fizetési készsége és képessége tekintetében megtévesztette az értékesítőt, aki a hitelintézet rendszerében rögzítette a kérelmet, csakhogy a bank bírálati rendszere azt elutasította, így a kár nem következett be.

A járási ügyészség közérdemű munka büntetés kiszabására tett indítványt a büntetlen előéletű elkövetővel szemben, továbbá indítványozta, hogy a bíróság kötelezze a vádlottat az igazságügyi írásszakértő bevonása miatt keletkezett jelentős összegű bűnügyi költség megfizetésére.

Az elmúlt években a csalók kedvelt célpontjaivá váltak az idős emberek. Az ő sérelmükre elkövetett cselekmények esetén súlyosabb, 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés büntetésre kell számítania annak, aki a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követi el a csalást.

A Gyöngyösi Járási Ügyészség által benyújtott vádirat szerint a különös és többszörös visszaeső férfi 2020. március 17-én délelőtt Abasár főterén megszólította az idős sértettet azzal az ürüggyel, hogy helyi bort szeretne vásárolni. A segítőkész helybéli saját borát ajánlotta fel a vádlottnak, aki őt ezután az otthonáig kísérte. Itt a csaló 3 üveg pálinka és 2 üveg bor fejében 2 darab 500 eurós játékpénzzel fizetett az eladónak, aki kora miatt nem ismerte fel a pénz hamis voltát, illetve a külföldi fizetőeszköz árfolyamával sem volt tisztában. Ezt is kihasználva a vádlott 70. 000 Ft visszajárót kért, és kapott is a sértettől, majd mikor az a pincébe ment, a férfi – az italokat is magához véve – távozott a háztól.

Az ügyészség a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat.

A Gyöngyösi Járási Ügyészség vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy ha az elkövető az előkészítő ülésen bűnösségét beismeri, vele szemben a bíróság 5 év fegyház fokozatú szabadságvesztést és 5 év közügyektől eltiltást szabjon ki.

Címlapkép: Illusztráció

Forrás: Egri Járási Ügyészség