További emelés is várható még idén.

Egy átlagos autóipari dolgozó szakképesítés nélkül akár nettó 300 ezer forintot is kereshet Magyarországon a belépés után, ami különféle adókedvezményekkel, családi támogatásokkal meghaladhatja az 500 ezer forintot is. A nehéz gazdasági helyzet miatt a cégek fizetésemeléssekkel, és egyéb juttatásokkal próbálják megtartani a munkaerőt. Sütő Péter, a Lépés Magazin kiadója és munkaügyi kapcsolattartója arról beszélt, a helyzetet jól szemlélteti, hogy a munkáltatók rengeteg pénzt költenek álláshirdetésekre.

A legtöbb helyen egy átlagos dolgozó nettó 200-300 ezer forint körül keres az autóipari szektorban, a diplomások pedig nettó 400 ezer forint feletti fizetést kapnak. A fizetések 20-30%-os emelése ráadásul nemcsak a már meglévő munkavállalókat érinti, hanem az új belépőket is magasabb összegért próbálják odacsábítani az érintett vállalatok – tapasztalja Sütő Péter, a kifejezetten autóipari gyártócégek álláshirdetéseire szakosodott Lépés Magazin alapítója.

Nehéz megtartani a jó munkaerőt
A szakértő elmondta, már több éve tapasztalható, hogy a szakképesítéssel rendelkező emberek nagy része inkább elköltözik külföldre, ezzel nagy űrt hagyva a munkaerőpiacon, miközben a friss diplomás fiatalokat egyre inkább nagyobb számban keresik a munkáltatók.

„A cégek nincsenek könnyű helyzetben, hiszen nagy a rotáció, folyamatosan cserélődnek a munkahelyeken az emberek, főként a szakképesítéssel nem rendelkezők körében, ezért a munkáltatók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a családias környezet kialakítására, programokkal, étkezési- és rezsitámogatással járulnak hozzá a dolgozók jólétéhez. Emellett biztos vagyok benne, hogy több lépésben további fizetésemelések is várhatóak még idén” – tette hozzá Sütő Péter.

Rengeteg a jelentkező, de nagy a szórás

Az elmúlt években megfigyelhető, hogy egyre több külföldi vállal munkát Magyarországon, jellemzően a balkáni országokból, vagy az ázsiai térségből érkezők. Általánosságban elmondható, hogy sok aktív álláskereső van a piacon, ám nem könnyű feladat kiválogatni a megfelelő jelölteket, így gyakran előfordul, hogy külföldi munkavállalók töltik be a pozíciókat.

A nehéz gazdasági helyzet természetesen a vállalkozásokat is érinti.
“A növekvő HR költségeik enyhítése miatt döntöttünk úgy, hogy egyszeri alkalommal ingyenesen tölthetik fel hozzánk az álláshirdetéseiket” – mondta Sütő Péter, aki a Lépés Magazin 15 éves fennállása óta cégek százaival állt kapcsolatban, és több ezer munkavállalónak segített már állást találni. Regionálisan nyomtatott formában, országosan pedig online tudják megtalálni a munkavállalók a nekik megfelelő pozíciókat a https://www.lepesmagazin.hu/allasok menüpont alatt.

Lépés Magazin

Címlapkép: Illusztráció/dropbox.com