Kampány 2018: “Váratlan” béremelés jön

Kiemelt
 
Várhatóan előre hozzák az ápolók, asszisztensek és mentőápolók következő, jövő novemberben esedékes béremelését. 

Az orvosok, ápolók és szakgyógyszerészek a jövő hónapban már emelt összegű bért kapnak a november elsejétől hatályba lépett alapilletmény-emelésnek köszönhetően – értesült a Magyar Idők

Az egészségügyiek idei béremelése a tavaly nyári ágazati megállapodás második lépése: 2016 szep­temberében volt az első, míg a harmadik és negyedik 8-8 százalékos, kizárólag a szakdolgozókra vonatkozó emelés 2018, illetve 2019 novemberében esedékes. A lap ugyanakkor úgy értesült, hogy a jövő évi etapot várhatóan előbbre hozzák, az év első harmadára.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke a Magyar Időknek úgy nyilatkozott: egy ilyen lépés is enyhítheti valamelyest a bérfeszültséget a szakdolgozók között, azt megszüntetni azonban csak a bértábla újrarendezésével lehet. Ahhoz viszont egy köztes béremelésre lenne szükség.

Az egészségügyi bérek további rendezése mellett a legfontosabb érv azonban az, hogy főként a fiatalok és a nyelvet beszélő diplomás ápolók között továbbra sem sikerült megállítani az elvándorlást, illetve a pályaelhagyást.