Rendőröket akart ölni baltájával a zavart elméjű férfi Egerben.

A bűnügyben a Heves Megyei Főügyészség emelt vádat a jelenleg az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kezelt 44 éves elkövetővel szemben.

A férfi – saját bevallása szerint – régóta ellenszenvvel viseltetett a rendőrök iránt, mert azoknak „gumibotjuk van, amivel keménykedhetnek”. Idén tavasszal a vádlottnak az a téveszméje támadt, hogy két, konkrétan meg nem jelölt nyomozó ártani akar neki, ezért elhatározta, hogy megöli őket.

Ennek érdekében március 5-én reggel magához vett egy 78 cm nyélhosszúságú baltát, amit a hátizsákjába rejtett, majd felszállt a menetrend szerinti buszra, és egy közeli kistelepülésről Egerbe utazott. A megyeszékhelyen egyenesen a városi rendőrkapitányságra ment, ahol a bejáratnál szembe találta magát két portaszolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őrrel, akik közül az egyiket rögtön megtámadta. A vádlott a portásfülke nyitott ablakán keresztül agresszíven betolta a fejszét, miközben hangosan fenyegetőzött. A biztonsági őrök megpróbálták elvenni tőle az eszközt, de erős ellenállásba ütköztek, így a balta birtoklásáért folytatott küzdelem heves közelharccá fajult az előtérben, olyannyira, hogy annak során az egyik biztonsági őr 8 napon túl gyógyuló bokatörést szenvedett. A fejszét – többek segítségével – végül így is ki tudták csavarni a terhelt kezéből, őt magát pedig sikerült megbilincselni.


A nyomozás során a bíróság – ügyészi indítványra – elrendelte a polgári bíróság által korábban már cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság alá helyezett vádlott előzetes kényszergyógykezelését, ami a személyi szabadságot is érintő egyik legsúlyosabb kényszerintézkedés.
A főügyészség kétrendbeli emberölés előkészületének bűntettével, valamint súlyos testi sértés bűntettével és garázdaság bűntettével vádolja az elkövetőt.

Az ügyészség a vádiratában – a törvény által előírt eljárásnak megfelelően – a vádlott felmentésére tett indítványt azzal, hogy a bíróság rendelje el a kóros elmeállapotú férfi kényszergyógykezelését, emellett kobozza el az erőszakos bűncselekmények elkövetése során eszközül használt baltát.

Forrás: Heves Megyei Főügyészség

Címlapkép: Illusztráció