Megfelezi a kormány a kis- és középvállalkozások iparűzési adóját, Karácsony Gergely szerint Orbán Viktor ezzel bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését.

Felére csökkentik a kis- és középvállalkozások és egyéni vállalkozók iparűzési adóját: a 25 ezer fő alatti települések támogatást kapnak a kormánytól, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintik át – jelentette be a miniszterelnök szombaton.

Orbán Viktor újabb mentőcsomagjának részletei a következőek:

– feltételek nélkül fél évvel meghosszabbított hitelvisszafizetési moratórium,

– a járványügyi intézkedésekkel érintett cégek (éttermek, szállodák, buszos cégek) bérköltségeinek részleges elengedése,

– az önkormányzatok által beszedett iparűzési adó felének elengedése,

– lakásfelújítási hitel és vissza nem térítendő támogatás.

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere az önkormányzatokat érintő döntéssel kapcsolatban az alábbit reagálta:

“Hát akkor ez kész, ennyi volt. Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését. Az iparűzési adó harminc évig volt az önkormányzatok által végzett közszolgáltatások legfontosabb alapja. A megfelezése nem kezeli, hanem mélyíti a válságot. A vállalkozásoknak ez nem jelent érdemi segítséget, hiszen az adó mértéke meglehetősen alacsony és egyébként is bevétel alapján kell fizetni: aki bajban van, eleve kevesebbet fizet. Ennek a miniszterelnöki bejelentésnek semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, ennek a cinikus hatalmi politizáláshoz van köze csak.Az egyébként is a tönk szélén álló önkormányzatok számára viszont a mai bejelentés maga a kivégzés. Sok települést küld padlóra, taszít kilátástalan helyzetbe, veszélyezteti a közszolgáltatások ellátását. A veszteségben osztozik Budapest is, a Fővárosi Önkormányzat számára ez nagyjából egy Lánchíd árának elvételét jelenti, akkora kiesést, amennyiből a közvilágítást, a köztisztaságot és a zöldfelületek fenntartását fizetjük.