Zárt osztályra került egy komoly fejsérülés miatt ápolt fiatal férfi, mert nyugtalansága miatt orvosai nem tudtak vele szót érteni. A pszichiátrián az egyre erősebb tudatmódosító szerektől magatehetetlenné vált, később leállt a keringése és meghalt. Nővére szerint – aki maga is képzett ápoló – nem a megfelelő kezelést kapta, rendőrségi feljelentést is tett testvére halála miatt. A nyomozás jelenleg is folyik.


 A harmincas éveiben járó férfi egy budapesti szórakozóhelyen esett hanyatt tavaly októberben, ekkor szerezte a fejsérülést. A mentők egy baleseti központba szállították, ahol a vizsgálatokból hamar kiderült: többszöri koponyatörést szenvedett és koponyaűri vérzései vannak. Később egy központi kórházba vitték további kezelés céljából, és mivel a sérülés óta eléggé zaklatott volt, nehéz volt vele a kommunikáció, már itt elkezdtek erős nyugtatókat adni neki. Bár egy idő után együttműködőbbé vált, viszont a kontrollvizsgálat kiterjedt agyi károsodásokat mutatott ki, így a felépüléshez egy szakkórházba vitték át.


 Ott váratlanul újra zaklatott lett és zavarttá is vált, így a férfi két nappal később már a Nyírő Gyula kórház zárt osztályán találta magát, ahol rutinszerűen elvették a ruháit és a telefonját. A férfi nővére, aki maga is szakképzett ápoló, értetlenül állt a dolog előtt, amikor meglátogatta őt: egyáltalán nem látta indokoltnak a koponyasérülés után a zárt osztályi kezelést. A bírói szemlén – amelyre a nővérét be sem engedték, így nem tudott felszólalni az érdekében – szintén rutinszerűen elrendelték a további pszichiátriai kezelést.

 Nővére szerint a férfi zárt osztályi kezelése előtt teljesen el tudta magát látni, tudott önállóan tusolni és borotválkozni, ott viszont annyira leszedálták, hogy már ülni is alig tudott. Összesen öt különböző fajta pszichiátriai szert kapott, köztük antipszichotikumokat is, amit rendszerint a súlyosan zavart, hallucináló pácienseknél alkalmaznak. Még csak két hete volt a zárt osztályon, amikor váratlanul hason fekve találták az ágyán: leállt a légzése és a keringése. Ekkor még sikeresen újra tudták éleszteni, és stabilizálták az állapotát, viszont az ezt követő hetekben már végig eszméletlen állapotban feküdt az intenzív osztályon.
 Nővére kérésére átvitték egy másik kórház neurológiájára, ahol sajnos már hiába próbálkoztak bármilyen terápiával, nem tért többet magához, december 14-én végleg leállt a keringése és a légzése.

Az elhunyt fiatal férfi nővére meggyőződése szerint nem sérülésének megfelelő kezelést kapott a zárt osztályon, ez vezethetett az állapotromlásához és a halálához. A nő rendőrségi feljelentést tett a történtek miatt, illetve felettes hatóságokhoz is tett bejelentéseket. A nyomozás és a vizsgálatok jelenleg is zajlanak.

Címlapkép: Illusztráció

Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR)

An image