BUDAPEST – Különleges vándorkiállítás nyitotta meg kapuit április 4-én „Pszichiátria – Segítség vagy megtévesztés?” címmel Budapest belvárosában. A pszichiátriákon történő jogsértéseket, bűntetteket szemléletesen bemutató, egyedülálló kiállítás anyaga egy nemzetközi emberjogi szervezet több mint 50 éves jogvédő és kutatómunkája eredményeképpen állt össze. A szervezők a kiállítást csak erős idegzetűeknek ajánlják.

Hogyan függ össze napjaink fenyegető terrorizmusa a pszichiátriával? Kik és hogyan fejlesztették ki a ma már embertelennek tartott pszichiátriai agyműtéteket és sokk-kezeléseket? Hogyan rombolta le a pszichiátriai befolyás számos világhírű művész életét és karrierjét? Ezekre és még számos más kérdésre kaphat választ, aki ellátogat a kiállításra.

–A bemutatott anyag közel sem csak a pszichiátriákon kezelt embereket érinti – mondta Dobos János, a tárlatot szervező Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány elnöke. – Éppen ellenkezőleg: azt mutatja be, hogy a pszichiátria napjainkban milyen nagy mértékben jelen van az élet szinte minden területén, s ez milyen mélyreható, sokszor káros következményekkel jár a társadalomra nézve. Mindannyiunk érdeke és feladata, hogy tegyünk ez ellen.

A kiállított anyag – amely először az Egyesült Államokban került nagy sikerrel a nagyközönség elé, majd bejárta Európa szinte minden nagy városát – eddig soha nem látott alapossággal mutatja be a pszichiátriai visszaélések széles skáláját, illetve napjaink pszichiátriájának társadalomra gyakorolt hatását. Mivel a kiállítás a pszichiátriákon történő visszaéléseket sok esetben valódi dokumentumfelvételek nyers valóságán keresztül mutatja be, a tárlat megtekintése gyengébb idegzetűeknek és 16 év alattiaknak nem ajánlott – utóbbiaknak csak felnőtt kísérettel.

A megnyitó rendezvényen felszólalt egy apa, akinek fia szívproblémáktól szenvedett, ám ahelyett, hogy erre hatékony kezelést kapott volna, többféle pszichiátriai szert adagoltak neki a Heves megyei kórházban – köztük olyat is, amit szívbetegség miatt kifejezetten nem kaphatott volna. A fiatal férfi olyan rossz állapotba került, hogy lélegeztetőgépre tették, de állapota tovább romlott, és néhány nappal később életét vesztette, 29 évesen.


A megnyitó rendezvényen az is elhangzott: a kiállítás fontos szerepet tölt be abban, hogy a nagyközönség és a döntéshozók szembesüljenek a mentális egészségügy területén történő visszaélésekkel, s így lehetőség legyen ezek felszámolására.


A kiállítás 2024.április 4-től 10-ig,minden nap 10 és 19 óra között tekinthető meg a VIII. kerület, Rákóczi út 17. szám alatt (a Blaha Lujza tér és az Astoria között); a belépődíj mindenki számára tetszőleges összeg.

Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért

An image