Bár súlyos mellékhatásai már bebizonyosodtak, egyes pszichiátriai körök még mindig lobbiznak az elektrosokk használatáért, és bagatellizálják káros hatásait. Pedig az egyik elektrosokk-cég nemrég már csődöt jelentett a megkárosított páciensek által indított perek miatt.

 Az elektrosokk idejétmúlt és káros kezelés, amit már régen be kellett volna tiltani – állítja a CCHR nevű emberi jogi szervezet, mely múlt szombaton tüntetést tartott az Európai Pszichiátriai Társaság (EPA) Budapesten zajló kongresszusa alkalmából. Az EPA szerint az elektrosokk biztonságos és mellékhatásai minimálisak, noha ennek ellenkezője számtalanszor bebizonyosodott már. Nem véletlen, hogy Angliában tavaly parlamenti képviselők követelték az elektrosokk betiltását és a gyakorlat sürgős felülvizsgálatát.

 Az ellentmondásos, ám napjainkban még mindig használt eljárás során nagyfeszültségű (akár 460 Volt) elektromos áramot vezetnek a páciens agyába, melynek célja, hogy az agyban keltett elektromos viharral epilepsziás nagyrohamot (görcsrohamot) váltsanak ki – egy olyan életveszélyes állapotot, amely epilepsziás betegek esetében sürgős orvosi beavatkozást igényel. Hogy ezt miért teszik, az sokakban vet fel kérdést. A pszichiátriai szakma ugyan felállított néhány elméletet, hogy az ECT hogyan „működik” – például hogy az elektromos sokk újraindítja az agyat –, de valódi válaszokat sosem találtak erre a kérdésre. A használatát alátámasztó bizonyítékok gyenge lábakon állnak, míg a lehetséges mellékhatásai – beleértve a memóriavesztést, látási problémákat és a traumát – gyakran okozzák az állapot romlását.

 Az elektrosokk brutalitását pszichiáterek gyakran azzal bagatellizálják, hogy az eljárást ma már altatásban és izomlazító beadás mellett végzik, amely az elektromosság következtében fellépő görcsrohamot külső szemlélő számára láthatatlanná teszi. Ez azonban semmit nem szépít a nagyfeszültségű áram által az agyszövetben okozott pusztításon. A magyar kórházakban leggyakrabban használt sokk-készülék, a Thymatron weboldalán egyértelműen fel van tüntetve, hogy az ECT kezelések agykárosodást és maradandó memóriakárosodást okozhatnak.

 Világszerte mindössze két vállalat gyárt az elektrosokk-kezelésekhez használt készülékeket, melyek közül az egyik, a MECTA Corporation, 2022-ben csődeljárást kezdeményezett. Mivel nagy számú per indult a cég ellen a SpECTrum nevű sokk-készülékeik miatt, a MECTA nem tudott felelősségbiztosítási szerződéseket kötni rájuk, és abba kellett hagyniuk a gyártásukat és szervizelésüket, így hatalmas bevételektől estek el.

 A CCHR szerint éppen itt lenne az ideje, hogy ez az idejétmúlt és maradandó károkat okozni képes pszichiátriai eszköz végre eltűnjön a múlt süllyesztőjében.

Címlapkép: Illusztráció/CCHR

Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR)

An image