Az Egri Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat az unokája kutyáját kegyetlenül elpusztító 76 éves elkövetővel szemben.

Az ügyészi vád szerint a cselekmény tavaly április 12-én történt, nem sokkal az után, hogy az állat – már nem első alkalommal – elszökött a családtagok által közösen lakott ingatlanból. Mikor sikerült megtalálni, majd hazavinni, a nagyapa úgy döntött, hogy elpusztítja a hároméves, Szibériai Husky fajtajellegű, hím ivarú ebet. Fogott ezért egy húsz centiméter hosszúságú 200-as szöget és azt az udvaron beleverte a kutya homlokába, amivel beszakította a koponyacsontot.

A még élő, fájdalmasan nyüszítő állatot a vádlott egy talicskába tette, majd a háztól mintegy ötven méter távolságra kitolta a közeli erdőbe, és ott nyakig beásta a földbe. Az elpusztult kutya fejét látta meg a fák között egy arra tévedt gombaszedő, így találtak rá a tetemre. A falubeliek ez után értesítették a rendőrséget és az állatorvost.

Azzal, hogy szöget vert a fejébe, a vádlott súlyos traumát okozott a husky-nak, az ezt követő fájdalom és félelemérzet pedig különös szenvedéssel járt a kutya számára.

A járási ügyészség a tettét beismerő és megbánást tanúsító idős elkövető esetében arra tett indítványt, hogy a bíróság ítélje őt szabadságvesztés büntetésre, de annak végrehajtását próbaidőre függessze fel. A bíróság a napokban hozott büntetővégzésével – az ügyészi indítványnak helyt adva – végrehajtásában két évre felfüggesztett egy évi börtönre ítélte a vádlottat, akit kötelezett a százezer forinthoz közeli bűnügyi költség megfizetésére is. A döntést az ügyészség tudomásul vette.

A Heves Vármegyei Főügyészség közérdekvédelmi szakága a végzés ismeretében vizsgálja a terhelt állattartástól történő eltiltása iránti külön, polgári jogi kereset benyújtásának a lehetőségét.

A fotót az elpusztult állat megtalálásának helyszínén készítette a nyomozó hatóság.

Heves Vármegyei Főügyészség