A világszervezet szerint az új miniszteri utasítás elviekben beszűkíti a „fakivágást megkönnyítő” kormányrendelet alkalmazhatóságát, de a teljes hatályát nem szünteti meg.

Előrelépést jelent a WWF szerint Nagy István agrárminiszter Magyar Közlönyben megjelent friss, keddi utasítása, ami, több ponton is finomítja a „fakivágás megkönnyítéséről szóló” korábbi rendeletet – írja a Telex.

A lap keddi cikke szerint  Gálhidy László, a WWF Magyarország erdőprogramjának vezetője szerint úgy tűnik, hogy a kormányzat meghallotta a társadalom felől érkező tiltakozás hangját, ám az utasítással van egy-két probléma.

A szakember szerint ugyanis alapvető gond, hogy egy miniszteri utasítás (ez a friss agrárminiszteri utasítás) nem ír felül egy kormányrendeletet (azaz a „fakivágás megkönnyítéséről szóló” korábbi rendeletet). Ha el is fogadjuk, hogy az utasítás érvényes és be lesz tartva, akkor sem vonatkozik minden erdőtulajdonosra, csak az állami erdőkre és az állami erdőgazdálkodókra (a hazai erdőterület 60 százaléka állami). Azaz a miniszteri utasítás elviekben beszűkíti a „fakivágás megkönnyítő” kormányrendelet alkalmazhatóságát, de a teljes hatályát nem szünteti meg.

Amit viszont üdvözöl a WWF:

  • az állami erdőkben jövő márciustól, azaz a vegetációs időszak kezdetétől nem alkalmazható a vitatott veszélyhelyzeti kormányrendelet
  • a miniszteri utasítás lényegében visszahozza az őshonos fafajú védett erdők tarvágásának tilalmát, külön üdvözlendő, hogy ezt kiegészíti a Natura 2000 erdőkre vonatkozó természetvédelmi korlátozással is
  • előtérbe helyezi a fakitermelést az akác főfajú erdőkben
  • az utasítás szerint a veszélyhelyzeti rendelet számos intézkedését csak akkor lehet alkalmazni, ha a tűzifakeresleti igény indokolttá teszi azt
  • a veszélyhelyzeti kormányrendelet alkalmazhatóságát az erdőgazdálkodó kérelméhez köti

A módosító rendelet megjelenése előtt pénteken többezren tüntettek a fővárosban a Kossuth téren a kormány által jóváhagyott tarvágások ellen.

Telex