Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM OKF vezetője elismerésben részesítette a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét sújtó vihar okozta károk felszámolásában kiemelkedően teljesítő hivatásos és önkéntes tűzoltókat.


A központi szervezet vezetője, emléklapot adományozott a Heves megye illetékességi területén működő Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport, a Gyöngy Mentőcsoport, a Hanyi Mentőcsoport, a Kékes Kutató-mentő Alapítvány, a Rima-Laskó Mentőcsoport, valamint a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére, továbbá a vihar okozta károk felszámolása során végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként ajándéktárgyat adományozott Kása Miklós tűzoltó törzsőrmesternek, az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi megbízottjának és Katona Gábornak, a Gyöngyöshalászi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 80 településén összesen 5135 épület tetőszerkezetében tett kárt a vihar, ezek közül 181 volt közintézmény (bölcsőde, óvoda, iskola, művelődési ház, idősek napközi otthona, önkormányzati ingatlan, uszoda stb.) Lakhatatlanná vált 41 lakóépület, 101 embert rokonoknál, 13-at önkormányzati lakásokban és általános iskola tornatermében helyeztek el.

A kidőlt fák, kitört villanyoszlopok, villámcsapások és felsővezeték-szakadások miatt fennakadások voltak az áramellátásban is: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 93 településén 55 ezer, Hajdú-Bihar megyében pedig 11 településen 4500 fogyasztási helyen nem volt áram valamivel több mint egy napon át.

A vihartépte Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe a vihart követő napon Heves megyéből 19 önkéntes indult el 4 gépjárművel és 1 quaddal. Heves megye minden régiójából akadtak önkéntesek így: a Gyöngy-járási mentőcsoport 7 fővel, a Rima-Laskó járási mentőcsoport 4 fővel, a Hanyi-járási mentőcsoport 5 fővel, és a megyei Mátra mentőcsoport 3 fővel vett részt a kárfelszámolásban.

Fotó: Molnár Péter tű. szds. – Egri HTP / Szőke Péter – BM OKF

A fotók megtekintése ITT.

Forrás: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság