Hamarosan befejeződik a Varkoch-kapubástya 16. századi állapotot idéző teljes rekonstrukciója az emeleten berendezett korabeli őrszobával.

Jelenleg is zajlik a Varkoch-kapu 16. század végi állapotát idéző rekonstrukció – számolt be Facebook oldalán a Dobó István Vármúzeum. A portál tájékoztatása szerint elkészültek a felépítmény falazási munkái és a tetőzet ácsolata, és hamarosan a cserépfedést is befejezik.

Fotó: Dobó István Vármúzeum

A rekonstrukció magában foglalja az eredeti helyén visszaállításra kerülő, látványelemként szolgáló, működő emelcsős kaput a sziklába mélyített farkasveremmel együtt.

Fotó: Dobó István Vármúzeum

A bástya emeletén, ahová a déli belső várfal belsejében felvezető lépcsőn át juthatunk be, korabeli őrszoba kerül berendezésre.

A fejlesztés a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram egyik részeként valósul meg. A Egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztésének alapkőletételi ünnepségére 2019. április 26-án került sor Egerben, a teljes projekt, melynek köszönhetően többek között az Ágyúdomb és a Hippolit-kapu is megújul, mintegy kétmilliárd forintba kerül.