Ha minden jól megy, a parlament áprilisban szavazhat az évente kétszer esedékes óraátállítás eltörléséről, Magyarország egész évben maradhatna a nyári időszámításnál. Ha még jobban megy minden, akkor az unió sem gördít ez elé akadályt.

Tavaly ősszel a jobbikos Kepli Lajos beállt a magyarok 80 százaléka mögé: kezdeményezte az évi kétszeri óraátállítás megszüntetését, és a nyári időszámítás állandóvá tételét. Tavaly év végén sokat cikkezett róla a sajtó, az országgyűlésben december 5-én tartottak róla vitanapot, amit a képviselő így zárt: elkapkodni semmit nem kell, leghamarabb tavasszal születhet döntés.

Itt a tavasz, és a 24.hu megkereste Kepli Lajost, hogy áll most az óraátállítás eltörlésének ügye. Mielőtt azonban átadnánk neki a szót, mindenképpen szót kell ejtenünk az előzményekről.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász ugyanis korábban azt mondta a 24.hu-nak, hogy a magyar országgyűlés “egymaga” nem dönthet a kérdésben. Pontosabban parlamentünk döntése a gyakorlatban nem több egy “szándéknyilatkozatnál”. A téli és a nyári időszámítás alkalmazását uniós irányelv teszi kötelezővé, amit hazánk egyoldalúan nem írhat felül, csak ha eléri az uniós jogszabály megváltoztatását.

Kepli Lajos szerint azonban jogi értelmezési kérdésekről van szó. Az unió azt írja elő, hogy a téli és nyári időszámítást alkalmazó országoknak – jelenleg az unió minden tagállamának – évente két alkalommal egyszerre, ugyanazon a napon kell átállniuk az aktuális időszámításra.

Arról viszont az EU nem rendelkezik, hogy a téli és a nyári időszámítás alkalmazása kötelező lenne. Ez tagállami hatáskör, és célszerű lenne, ha uniós szinten is eltörölnék

– mondta a 24.hu-nak a képviselő.

Ha így van, akkor rövidesen, még áprilisban döntés születhet. A tavaszi ülésszak kezdetén a Jobbik újra kezébe vette a kezdeményezést.

A teljes cikket ITT olvashatod el.

(24.hu)