A Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet 282,84 millió forint európai uniós támogatást használhatott fel a járóbeteg ellátás fejlesztésére. A vissza nem térítendő támogatás segítségével új orvosi és diagnosztikai gépek érkeztek szakrendelőkbe, és a vérvételi helyiségek is megújulhattak. Ezáltal hét szakambulancia műszerezettsége javult és így magasabb színvonalon képesek ellátást nyújtani a betegek részére.

A Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet évente több mint háromezer szakorvosi órában nyújt járóbeteg szakellátást telephelyein. A szakrendelőiben évente több mint 816 ezer eset került ellátásra. A járóbeteg ellátás minőségének javítására nyújtott lehetőséget az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program támogatási konstrukciója, melynek keretében a kórház
282,84 millió Forint támogatást nyert el. Az európai uniós támogatás felhasználásával több szakrendelés új eszközöket használhat az ellátáshoz. Szintén a támogatás segítségéve megújult környezet fogadja a vérvételre érkező betegeket. 

A fejlesztés során kiemelt eredmény, hogy a  radiológiai ellátásban modern, direkt digitális távvezérelt átvilágító berendezés került beüzemelésre, mely. azoknak a radiológiai vizsgálatoknak az elvégzését teszi lehetővé, amelyek semmilyen más módszerrel nem helyettesíthetők és elvégzésük számos betegség kivizsgálásában nélkülözhetetlen. Ezek közül a leginkább hiánypótló a nyelőcső és az eputak röntgenvizsgálatának lehetősége.A projekt megvalósítása során a gasztroenterológiai ellátás eszköztára egy modern endoszkópos ultrahangos berendezéssel bővült. Az eszköz – egyéb képességei mellett – fontos szerepet tölt be a daganatos betegségek korai felismerésében azáltal, hogy számos anatómiai területről nem csak nagyon részletes endoscopos és ultrahangos képi információt szolgáltat, de azonnali szövettani, vagy cytológiai mintavételre is lehetőséget nyújt. A modern diagnosztikai eljárások fontos eszközök az orvosok kezében a komplikációk és hosszas kórházi ápolás elkerüléséhez.

A támogatás azonosítási száma EFOP-2.2.19-17-2017-00058 és felhasználási időszaka 2023. november 30-án zárult le.

Markhot Ferenc Kórház/Szegedi Erzsébet médiareferens

Kapcsolódó képek: