296,80 millió forint vissza nem térítendő állami támogatásból fejlesztették a Gyöngyösi Bugát Pál Kórházat. A „Járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztése a Bugát Pál Kórházban” című Európai Uniós projekt jóvoltából növekedett a rendelőintézet infrastrukturális és műszeres felkészültsége annak érdekében, hogy hatékony, és eredményes járóbeteg ellátást tudjanak biztosítani a térség betegeinek.

A Gyöngyösi Bugát Pál Kórház az ellátási területéhez tartozó lakosság számára kíván korszerűbb ellátást nyújtani az intézmény infrastrukturális és műszeres felkészültségének tudatos, jól átgondolt fejlesztésével. Az intézmény célja a korszerű, szükségleteken alapuló, optimális kapacitású, költséghatékonyan működő és fenntartható betegellátó rendszer kialakítása, modern, a kor színvonalának megfelelő eszközpark megteremtésével.

Ezúttal a Széchenyi 2020 program keretében, az EFOP 2.2.19-17-2017-00066 azonosító számú projekt révén elnyert 296,80 millió forint támogatást, döntően orvosi és informatikai eszközök beszerzésére fordították, ezen kívül felújították és akadály mentesítették a hotel diagnosztikai épület liftjeit és bejáratát. Felújításra került a földszinten egy teljes vizesblokk is.
A magasabb színvonalú járóbeteg szakellátás biztosítása érdekében több szakma kapott új orvosi eszközöket.

Ezek közül prioritás élvezett a gasztroenterológia, a vértranszfúziós szakrendelés, az urológia, fizikoterápia, kardiológia, szülészet-nőgyógyászat, fül-orr gégészet, és a szemészet. A jobb műszerezettség lehetővé teszi a pontosabb diagnózis felállítását, illetve egyes betegségek korai fázisban való felismerését, melyek egészségtudatos magatartással elkerülhetők, vagy a kockázatok csökkenthetők A pályázati forrás révén számos szakellátás esetében az elhasználódott bútorzat cseréje is megtörtént, a szakrendelő betegváróiban is kényelmesebb székekre cserélhették a korábbiakat. Az informatikai eszközök beszerzése a korszerű adattárolás, és adatkezelés, továbbá a konzultatív betegellátás érdekében történt.

A projekt kitűzött célja, hogy a szakrendelőkben minél több beteg esetén a kor színvonalának megfelelő, modern körülmények között megtörténhessen a tényleges, teljes körű betegellátás, így a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudják ellátni a betegeket, ezáltal is csökkentve a fekvőbeteg ellátó osztályok igénybevételét. Az eszközpark-bővítés és korszerűsítés eredményeként nő a betegbiztonság, csökken a várakozási időtartam, a betegségek diagnosztizálására fordított idő, javul a betegek gyógyulásának az esélye. E hatások összessége fokozza a kórházi ellátás egyik alapvető mutatóját, a betegelégedettséget.
Jelen fejlesztés közvetlenül a járóbeteg szakellátás szakmai színvonalának növelését célozta, amely pozitívan befolyásolja nemcsak a betegek, hanem a szakmában dolgozó orvosok és egészségügyi munkatársak elégedettségét is.

A kórházi eszközpark átfogó korszerűsítésével a projekt hosszú távú célja az egészségügyi ellátás hozzáférhetőségének javítása, az erőforrások optimalizálásával és koncentrálásával gazdaságilag hatékony és betegbarát intézményi működés kialakítása és megtartása.

Gyöngyösi Bugát Pál Kórház

Kapcsolódó képek: