A migráns-elméletéhez ragaszkodó agrárminiszter-jelöltnek valószínűleg nem fog tetszeni a Nébih vizsgálati eredménye.

Nemrég számoltunk be arról, hogy Nagy István agrárminiszter-jelölt pár nappal ezelőtt arról beszélt: úgy kerülhetett be a sertéspestis Heves megyébe, hogy egy migráns eldobott egy szendvicset.  Szerdán este az Echo TV Napi aktuális című műsorának vendégeként elméletét logikusan meg is indokolta, mondván

“azért, mert észszerű más magyarázat erre nem létezik.”

Rossz hír lehet most a számára, hogy a a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az ukrán határ melletti Tiszakerecseny község határában talált egy elhullott vaddisznót, amelyből kimutatta szerdán az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát.

Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. A fertőzés feltehetően Kárpátaljáról, a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra.

Az ASP április végi, Heves megyei megállapítása után az ukrán határhoz közel, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszakerecseny község határában jelent meg a vírus. A betegség jelenlétét egy elhullottan, a Nyírerdő Zrt. vadászterületén talált vaddisznóból származó mintában mutatta ki 2018. május 16-án, azaz tegnap a Nébih laboratóriuma. A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. A legvalószínűbb, hogy Kárpátaljáról, a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra a fertőzés.

Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos – a Heves megyei esethez hasonlóan –minden szükséges intézkedést elrendelt. Ezek közé tartozik többek között, hogy kijelölték a fertőzött, valamint azon belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet. Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató található a Nébih honlapján.

Az állategészségügyi hatóság, az országos főállatorvos utasítására, kiemelten ellenőrzi a komoly kockázatot jelentő élőállat szállításokat is. Az utóbbi időszakban 10 ellenőrzés alkalmával mintegy ezer malacot kellet leölni, mert nem volt megállapítható a származásuk, az állategészségügyi állapotuk.

A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes és naponta frissített információk találhatók a Nébih honlapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

A migránsok miatt van afrikai sertéspestis megyénkben az agrárminiszter-jelölt szerint