Újra nyitva az Egri Vár – FOTÓK

Belföld, Kiemelt, Kultúra
EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁST ÍR ALÁ A DIV ÉS A BÜKKI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁGA
MEGÚJULT A BÖRTÖNKIÁLLÍTÁS

A veszélyhelyzet megszűnésével június 19-től ismét teljes körű nyitva tartással fogadhatjuk a látogatókat. A koronavírus járvány miatt elrendelt intézkedések hatására az Egri vár is kénytelen volt bezárni. Március 17-től biztosítottuk ugyan a gyalogosoknak az áthaladást, de látogatókat nem fogadhattunk. Május 9-től szabadtéri területeinkre fokozatosan vissza térhetett az élet, vitézeink egyre több turistának mutathatták be a 16. századi végvári élet érdekességeit.

Június 19-től pedig már kiállításaink is kinyithattak.

Jelenleg a nyári nyitva tartás érvényes: a várkapuk 8:00-tól 22:00 óráig, a kiállítások 10:00-től 18:00 óráig tartanak nyitva. A teljes nyitást követően ismét eredeti jegyáraink érvényesek. Minderről bővebben az Egri vár honlapján (www.egrivar.hu) részletesen tájékoztatjuk az érdeklődőket.

A szabályok enyhítésével lassú, de folyamatos látogatószám emelkedést tapasztalhatunk.

A veszélyhelyzet két és fél hónapja alatt is sikerült produktívan megszerveznünk a munkavégzést. A dolgozók nagy része home office rendszerben dolgozott május végéig. Ez alatt az idő alatt a következő eredmények születtek: a Huntéka múzeumi modulba 1717 tétel került be, új gyűjteményi egységek jöttek létre a digitális fotók nyilvántartására (közönségkapcsolati és közművelődési fotók feltöltése), melybe 25 393 tétel került feltöltésre. A Néprajzi adattár szkennelése és feltöltése is megtörtént, ez 1245 tételt jelent. A Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Múzeum irányításával zajló KDS program (Közgyűjteményi Digitalizálási Startégia megvalósításához kötődő projekt) keretében a muzeológusok tárgyleírásokat készítettek, a gyűjteménykezelők az adatok ellenőrzését, a fotók feltöltését végezték el.

Az így létrehozott, rendkívül informatív online gyűjteményi adatbázis nyilvánosan elérhető a Vármúzeum honlapján, kiemelt virtuális kiállításaink mellett. Webes tartalmainkat igyekeztünk az online oktatás szolgálatába állítani, az érdeklődő pedagógusok számos adatot, műtárgyleírást, videós tartalmat találhatnak honlapunkon, oktató anyagaik összeállításához.

A kényszerű zárva tartás alatt megújult a Börtönkiállítás, melynek újra nyitására tájékoztatónk végén kerül sor.

Fotógaléria a cikk végén! 

Tavasszal véget ért a Zárkándy-bástya felújítása. Amint átadásra kerül, új attrakciós elemként kívánjuk bevonni a mindennapi látogatói útvonalba. A bástya megközelíthető a Kazamata rendszeren keresztül, így az aknafigyelő folyosót bemutató interpretációs vezetésünk átalakul és az úgynevezett „vizes folyosón” keresztül juthatunk fel a kilátóhelyként funkcionáló Zárkándy-bástyára. Az újonnan rekonstruált bástya azért is fontos, mert általa tudjuk a legjobban szemléltetni az olasz típusú füles bástyák várvédelemben alkalmazott szerepét.

Idei nyári terveink között szerepel, hogy a hétvégi estéken exkluzív vezetéseket szervezünk, ahol történelmi karakterek elevenedhetnek meg és személyiségük tükrén keresztül ismerhetjük meg a vár egy-egy kiemelt területét, korszakát!

 Az egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése című (GINOP 7.1.1.-15-2016-00009 kódszámú) projekt keretében elvégzett építési munkák a 2020-as év tavaszi időszakában sem álltak le. Az egészségügyi vészhelyzet, illetve a járvánnyal kapcsolatos intézkedések szerencsére nem hátráltatták jelentősen a projekt keretében végzett építési munkákat.

A déli kapunál jó ütemben halad előre az oda tervezett modern fogadóépület építése. A vasbeton szerkezetek, zsaluzása és öntése megtörtént, folytatódnak a szerkezeti munkák.

A minden tekintetben leglátványosabb, és talán már a Főtérről is jól kivehető előrehaladás a Varkoch-kapu építésénél figyelhető meg. A kaputorony falkoronája a keleti oldalon már elérte a tervezett magasságot. Már jól látszanak itt az emeleti helyiség ablakaiként szolgáló lőrések.

Hatalmas munkát végeztek az építők, hiszen a több méter vastag falakba eddig összesen 452 tonna követ, és 624 tonna habarcsot építettek be. A falakon minden nap 20-22 szakember dolgozik. A munka bonyolultságát jelzi, hogy csak a kapu boltívének kizsaluzásához 42 köbméter faanyagot kellett beépíteni. A falkorona teljes magasságának elérése, és bizonyos előkészítő munkák után kezdődik majd az építés leglátványosabb része, a közel 12 méter magasságú tetőszerkezet ácsolása.

A projekt másik látványosnak ígérkező elemét, az ágyúdombot a régészeti ásatás során előkerült új leletek miatt sajnos teljes egészében át kellett tervezni. A tervek elkészültek, és reményeink szerint itt is hamarosan megindulnak a kivitelezési munkák.

  1. március 31-ig akciós kirándulási lehetőséget kínálunk a hozzánk érkező osztályoknak. Az akció keretein belül két, kedvezményes csomagajánlat közül választhatnak a kiránduló osztályok. A jelentkezéseket szeptember 30-ig várjuk, az akció december 17-ig, illetve 2021. január 11-től március 31-ig érvényesíthető.

E hét elején indultak el nyári napközis táboraink, melyek 7 héten át nyújtanak kikapcsolódást a gyerekeknek. A MiniVár 4, a Vártábor 3, az Alkotótábor 2 és a Mesterkedő néprajzi tábor 1 turnusban várja az általános iskolás diákokat, a fokozott higiéniás előírások betartása mellett.

A vírushelyzet felborította rendezvénynaptárunkat, számos tervezett programunk elmarad. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által „Köszönjük, Magyarország!” címmel kiírt, független előadó-művészek támogatását célzó pályázat keretében egy különleges produkciónak adhatunk helyet.

Július 31-én és augusztus 1-én a The Flock Project: Madárraj vertikális tánc társulat előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A különleges táncelőadás helyszíne a Dobó-bástya külső fala lesz. Ezen a függőleges színpadon zajló produkció cirkuszi és színházi elemeket is tartalmaz majd.

Együttműködési megállapodást ír alá a Dobó István Vármúzeum és a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a formálódó Bükk-vidék Geoparkkal kapcsolatban.

A megállapodás célja a Vármúzeum és az Igazgatóság kölcsönös szakmai munkájának elősegítése a Bükk-vidék Geopark létrehozása és működtetése terén, valamint oktatási, kutatási, kommunikációs és geoturisztikai/ökoturisztikai együttműködés megvalósítása.

Megújult a Kivégzés, tortúra, megszégyenítés a régi Magyarországon címet viselő, a látogatók körében nagyon kedvelt Börtönkiállítás!

Az eredeti kiállítás forgatókönyvét Dr. Havassy Péter készítette és egyben a kiállítást is ő rendezte Dr. Pandula Attila szakértő bevonásával. A kiállítás 1986-ban készült el, majd 1998-ban változatlan szakmai tartalommal egyszer már megújult. A bemutatott műtárgyak a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum és a Dobó István Vármúzeum eredeti műtárgyai közül kerültek ki. Mivel a várba látogató vendégek körében ez az egyik légnépszerűbb kiállítás, állagának és látványvilágának felújítása sok év elteltével immár elengedhetetlen volt.

A megújított kiállítás tematikus rendben mutatja be az egyes korokban alkalmazott megszégyenítési és büntetési módszereket. Megismerhetjük a hóhér szerepét és feladatait, a börtönök működését, a megszégyenítési módjait, a kínzás szerepét és a halálbüntetés különféle nemeit is.

A megújítás után, 2020.június 26-án újra nyíló kiállítás szakmai tartalmában alig változott, de minden grafikai felülete megújult, a műtárgyak tisztításra kerültek és több, teljesen új kiegészítő képi elem is elhelyezésre került. A felújítás munkálatait a Vármúzeum saját költségvetéséből finanszírozta.

Forrás: Dobó István Vármúzeum

A galéria megtekintése (kattintás egy képre)