Egy kifejlett rókát találtak a fővárosi Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ harmadik emeletének egyik kórtermében – értesült a PestiSrácok.hu. Az eddig példátlan eset szombat délelőtt történt. A kórház vezetősége azonnal megtette a szükséges intézkedéseket és kihívták a fővárosi főállatorvost, az ÁNTSZ-t, az állatvédőket és a rendőrséget. A rókát végül az Illatos úti állategészségügyi telepre vitték, ahol jelenleg is megfigyelés alatt tartják.

Példátlan eset szemtanúi voltak szombat délelőtt, a baleseti központban dolgozók. A harmadik emeleti ér-és kézsebészeti osztály egyik, szerencsére üres kórtermében a nővérek egy kifejlett rókát fedeztek fel. Az első ijedség után rögtön bezárták az állatot a terembe, majd értesítették a vezetőséget. Hamarosan meg is érkezett a segítség, a kórházba sietett a fővárosi főállatorvos, állatvédők, az ÁNTSZ és a rendőrség is. Információink szerint az ügyben rendőri intézkedés nem történt, az állatot végül a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársai fogták el és az Illatos úti állategészségügyi telepre szállították, ahol jelenleg megfigyelés alatt tartják.

Fotó: termeszettar.hu
Fotó: termeszettar.hu

Egyelőre nem tudni, hogy miként kerülhetett az intézménybe a vadállat, a kórház vizsgálatot indított. A megmagyarázhatatlan esetre két megoldás létezhet: vagy bevitték oda az állatot, vagy valamilyen trükkös módon besétált. Ha utóbbi, akkorvan esély rá, hogy veszett lehetett, ugyanis a róka csak akkor megy közel az emberhez, ha beteg. Viszont akkor miként juthatott fel a harmadikra? A kórháznak ugyanis három bejárata van, kettő közülük fotocellás. Aztán ha mégis bejutott valamilyen módon, kizárt, hogy az egyébként hétvégén is igen nagy forgalmú intézetben senkivel nem fut össze a lépcsőn, hiszen valamiképpen fel kellett jutnia a harmadik emeletre. Mondjuk lifttel is mehetett, de az megint egy képtelen verzió. Aztán az is nagy kérdés, miként kerül a város közepére róka. Az tény, hogy közel van a Fiumei úti sírkert, ott esetleg előfordulhat róka, és átsétálhatott a kórházba,de kérdés miért? Egy orvos ismerősünk viccesen úgy fogalmazott: “Ha a róka tényleg beteg volt, és vállalta a veszélyt, akkor tudnia kellett, hogy a baleseti az egyetlen kórház, ahol meg is gyógyítják. Csak az a kérdés, volt-e nála TB-kártya.” Ezt inkább nem kommentáljuk…:-)

korhaz fiumei ut ittlakunk.huTovábbra is kérdés, hogyan került a róka a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központba. Fotó: ittlakunk.hu

A Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke, Szilágyi István egyáltalán nem csodálkozott az eseten. Az ismert állatvédő szerint urbanizálódnak a vadállatok is.

“Legutóbb az Erzsébet téren találtak rókát egy fa tövében, ásott magának egy lyukat, és vígan elvolt ott. De említhetném a zuglói aranysakált is, vagy a Rákóczi úti vaddisznót. Az összes esetről általánosságban elmondható, hogy a városba betévedő vadállatok élelmet keresnek és találnak is. “

Egy kórház tele van rágcsálókkal, bogarakkal, minden olyannal, ami élelmet jelenthet a rókának. Nagy a valószínűsége, hogy ez a róka is emiatt ment az intézménybe. Szilágyi István azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a Fiumei úti sírkertből ment át a balesetibe a vadállat. Felvetésünket, miszerint a rókáról azt tartják, csak akkor megy ember közelébe, ha veszett, Szilágyi István cáfolta.Hangsúlyozta, a macska és a denevér vezeti a veszettségi statisztikát, nem a róka.

Forrás: PestiSrácok.hu