A Hatvani Járási Ügyészség rablás bűntette miatt emelt vádat egy 34 éves férfi ellen, akit a sértett szívességből fogadott be lőrinci otthonába.

Az egyébként nincstelen vádlott 2021 decemberében fenyegetőzni kezdett a lakásban a szállásadójával, hogy ha nem ad neki pénz, akkor agyonüti, majd a fenyegetések nyomatékosítása érdekében orrba vágta ismerősét, aki a történtek hatására végül több ezer forintot adott át a részére.

A férfi a bűncselekményből szerzett összegből azonnal kannabiszt vásárolt azért, hogy azt elfogyassza, ám nem hódolhatott sokáig káros szenvedélyének, mivel a rendőrök pár órával a cselekmény után elfogták és őrizetbe vették.

Az Egri Járási Ügyészség rablás bűntette miatt emelt vádat azokkal a tettestársakkal szemben, akik 2021-ben, egy májusi éjjelen azért mentek el Egerben az egyik nagy élelmiszer áruház mögötti füves területre, hogy ott tudatmódosító szert vásároljanak a sértettől.

A helyszínre érve felrázták az alvó férfit, majd tüzet és füvet kértek tőle, de ő nem tudott a kívánt dolgokkal szolgálni. Ezért az egyik vádlott a mellkasára térdelve megöléssel fenyegette őt, majd többször megütötte és megrúgta a fejen, miközben társa átkutatta a sértett táskáját, melyből nyugtató hatású gyógyszereket vett jogtalanul magához. Mivel más érték nem volt a sértettnél, ezt követően a vádlottak távoztak a helyszínről.

Az elkövetők mindkét ügyben letartóztatásban várják a bíróság előkészítő ülését. Az ügyészség mind a két esetben mértékes indítványt tett a vádiratában arra az esetre, ha a rablók a váddal egyezően beismerik a bűnösségüket az előkészítő ülésen. A hatvani ügyben 6 év, az egri ügyben fejenként 4 év szabadságvesztés, valamint ugyanilyen tartamú közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta a vádhatóság.

Címlakép: A képen a második ügyben az elkövetés helye látható.

Heves Megyei Főügyészség