A Heves Megyei Főügyészség vádat emelt nyolc személy – köztük egy északmagyarországi illetőségű nő és férfi – ellen, akik valamennyien részesei voltak annak az országos méretű online csalássorozatnak, melynek során több tucat megtévesztett sértettnek okoztak esetenként százezer forintot meghaladó kárt 2018 májusa és 2019 februárja között.

Ebben az időszakban a csalárd hirdetők több internetes hirdetési felületen járműveket, lakóautókat, mobilházat, konyhabútort, fűnyírót, kerti traktort és egyéb értékes használati tárgyakat kínáltak igen kedvező feltételekkel eladásra anélkül, hogy ezekkel dolgokkal a valóságban rendelkeztek volna.

Ezeket a látszólagos eladókat segítette a most megvádolt nő és a férfi azzal, hogy utóbbi a fővárosban olyan, nehéz körülmények között élő személyeket toborzott, akik vállalták, hogy a nevüket és a jellemzően frissen nyittatott folyószámlájuk számát adják az általuk is tudott megtévesztéshez, majd a számlákra érkező vételárat vagy előleget – némi jutalék fejében – készpénzben leszámolják az őket megbízó férfi kezébe. A csalássorozat szervezői és a pénzt átvevő férfi között az ügy I. rendű vádlottja, az 50 éves nő közvetített.

Az átutalásokat követően hoppon maradt vásárlók természetesen utóbb próbáltak érintkezésbe lépni a vélt eladókkal az áruk elküldése érdekében, de az egyébként is sűrűn cserélgetett telefonok egy idő után elnémultak.

A Heves Megyei Főügyészség a csalássorozat kivitelezésében aktívan közreműködő, jelenleg más ügyben letartóztatásban lévő nőt és férfit, mint bűnsegédeket 103 rendbeli bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, illetve vétségével vádolja. A hat további terhelttel szemben folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntette a vád.

A Heves Megyei Főügyészség három vádlott esetében végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, míg a többiekkel szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott. Az ügyben a várható vagyonelkobzás biztosítása érdekében zár alá vételre is sor került.

(Heves Megyei Főügyészség)

Címlapkép: Illusztráció/Getty Images