Sok felhasználó gondolkodik el a cserén, főleg, ha nem biztos benne, hogy mikor jön el az ideje. A szakemberek szerint jó pár évig lehet használni a téli gumikat, azonban nem kapunk meghatározott évszámot, mivel ez mindig az egyéntől függ. A jogszabályok csak azt mondják ki, hogy a személygépkocsi esetében a futófelület mélységénél 1,6 mm a határ, a tapasztalok azonban azt mutatják, hogy nem érdemes 2 mm alá menni. Szerencsére a kopást mi magunk is meg tudjuk állapítani, csak a mintázatban elhelyezett kopásjelzőt kell figyelnünk.

A csere idején érdemes szakemberhez fordulni, bár a téli guminak egyéb problémái is lehetnek. Ezek az abroncsok szilikát tartalmaznak, amik gondoskodnak arról, hogy a gumi a fagyban is rugalmas maradjon. Lehet, hogy nem használjuk olyan sűrűn az autót, hogy 5 év alatt elkopjanak az abroncsai, azonban az összetétele így is elöregedhet, veszíthet a rugalmasságából, ezáltal pedig merevvé válhat, ami egyáltalán nem veszélytelen. Ha pedig repedések is megjelennek az abroncson, akkor még inkább csökkentjük a biztonságot, mivel képtelen lesz elvezetni a vizet.

Mennyire megbízható a használt abroncs?

A gumiabroncs biztonsági kellék, azonban a kopó alkatrészek kategóriájába tartozik. Szerves anyagból készül, ami a környezeti tényezők hatására megváltozik. A gumi érzékeny a fényre, az agresszív vegyszerekre, valamint az extrém időjárásra is. Ha új abroncsot veszünk, akkor jobban fogja viselni a mechanikai behatásokat, viszont az évek múlásával a rugalmasságot biztosító térháló láncok lebomlanak, amitől az egykori lágy gumi rideggé válik.

Kár lenne azt mondani, hogy tilos használt gumit venni, azonban alig fogunk találni hibátlan állapotban lévőt. Az egyik legnagyobb baj, hogy az abroncsokat leengedett állapotban nézhetjük meg, így a repedések és a felületi sérülések egyáltalán nem látszanak. Bizonyára senkinek nem kell mondani, hogy interneten, látatlanban, egy ismeretlen embertől sem szabad abroncsot venni, hiszen így meg se nézhetjük, hogy mit kapunk a pénzünkért cserébe. Ma már olcsó abroncsokat is találni a polcokon, úgyhogy nem kell a használt termékkel spórolnunk.

Milyet vegyünk?

Általánosságban elmondható, hogy három abroncstípus közül tudunk választani. A prémium márkáktól a legtöbb felhasználó megijed, azonban erre csak a prémium autóknak van ténylegesen szükségük. A legolcsóbb márkák szintén sok kérdést hagynak maguk után, a felhasználók általában attól szoktak félni, hogy rossz minőséget kapnak kézhez. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha biztosra akarunk menni, akkor a középkategória vagy a prémium alsó részén tudunk nézelődni.

Ma rengeteg lehetőség közül választhatunk. A legkeresettebb márkák a következők:

  • BF Goodrich
  • Continental
  • Bridgestone
  • Firestone
  • Goodyear
  • Hankook
  • Michelin
  • Nokian
  • Pirelli

Ezek között a nevek között mindig találni fogunk megfizethető árú terméket, úgyhogy nem kell többé a használt boltokban nézelődnünk. Amennyiben olyan gumit veszünk, ami megbízhatatlan helyről érkezik, akkor nem spórolni fogunk az áron, hanem a családunk és a többi vezető biztonságát kockáztatjuk.

Ezt olvasta már?

Kapcsolódó cikk:

 

Téli gumit keres? A tesztek szerint ezek a legjobbak