Június 28-án és 29-én Bükfürdőn rendezték meg a 2019. évi TFA HUNGARY-Bük, az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóversenyt, melyen Heves megyéből hét tűzoltó is megküzdött.


A sportbajnokságon idén csaknem százhatvanan álltak rajthoz, a magyar versenyzők mellett még öt országból érkeztek tűzoltók.

Az első versenynapon az úgynevezett Firefighter Combat Challenge feladatokkal kellett megküzdeniük a versenyzőknek. Mindenki izgalommal, elszántan állt rajthoz, hogy amikor elhangzik a vezényszó, a legjobbat hozza ki magából. Az indulóknak először egy tizenkilenc kilogrammos tömlőt kellett egy állványzatra vállon felvinniük, az állványzat tetején található tárolóba helyezniük, majd egy kötél segítségével egy tekercstömlőt kellett felhúzniuk, és azt is bele kellett tenniük a tárolóba. Miután lefutottak az állványzatról egy négy kilogrammos kalapáccsal, folyamatos ütésekkel másfél méter távolságra kellett elmozdítani egy fémgerendát. A bóják megkerülése után jöhetett a célba lövés, majd a férfiaknak nyolcvan, a nőknek negyven kilogrammos bábut kellett a célba vinniük. A meleg idő ellenére minden versenyző sikeresen teljesítette a pályát

A megmérettetés második napján a tűzoltóknak tipikus TFA-feladatokkal kellett megküzdeniük. A verseny izzasztó feladatait a legtöbb versenyző sikeresen leküzdötte és teljesítette, mindezzel tanúbizonyságot téve arról, hogy óriási kitartás jellemzi a tűzoltókat, legyenek hivatásosok, önkéntesek, vagy létesítményiek. Ha sikerült végrehajtani a feladatot, már „csak” egy dolog maradt hátra: végérvényesen leállítani az időmérést. Volt, aki mosolygott, mások arca azonban már eltorzult a fáradtságtól, amikor a megváltást jelentő időmérőhöz értek.

Megyénket idén hét kiváló sportoló tűzoltó képviselte. A rendkívül erős mezőnyben Kormos László tű. hadnagynak a 22. helyet, Karkusz Csaba tű. őrmesternek a 27. helyet, Besenyei Zsolt tű. századosnak az 50. helyet, Barna Lajos tű. törzsőrmesternek a 68. helyet, Bősze Balázs tű. zászlósnak a 74. helyet, Hegyi Ádám tű. őrmesternek pedig a 117. helyet sikerült megszereznie.

A női indulók között a harminc év alattiak versenyében első helyezést ért el Istványi Nóra tű. főhadnagy, az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság indulója, továbbá a Firefighter Combat Challange feladatait az abszolút első helyen teljesítette és a sportrendezvény összesített feladatait is a legjobb női versenyzőként fejezte be.

Gratulálunk sportolóink teljesítményéhez!

Fotó: Szőke Péter, BM OKF

Fotók megtekintése ITT

Forrás: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság