Nagy Imre egykori miniszterelnökre és mártírtársaira emlékezik ma az ország, kivégzésük 58. és újratemetésük 27. évfordulóján. A központi rendezvények keretében a budapesti Vértanúk terén található Nagy Imre-szobornál tartanak megemlékezést, majd a néhai kormányfő sírjánál helyeznek el koszorút.

A központi állami rendezvényeket a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) szervezi. Délelőtt 9 órakor a belvárosi Vértanúk terén tartandó megemlékezésen Trócsányi László igazságügyi miniszter mond beszédet.

A rákoskeresztúri Új köztemetőben található nemzeti emlékhelyen, a 300-as és a 301-es parcellánál 11.30-kor kezdődik a megemlékezés. A kormány nevében Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára koszorúz. A mártír miniszterelnök végső nyughelyénél délután négy óráig díszőrség áll, ott a nap folyamán bárki leróhatja tiszteletét.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Június 16-án az 1956-os forradalom mártírhalált halt miniszterelnökéről, Nagy Imréről és mártírtársairól, a forradalmat követő megtorlás áldozatairól emlékezik meg az ország.

Az 1958. június 16-án kivégzett Nagy Imrét és mártírtársait – Maléter Pál honvédelmi minisztert, Gimes Miklós újságírót, az 1958. április 24-én kivégzett Szilágyi Józsefet, Nagy Imre titkárságvezetőjét és a börtönben 1957. december 21-én elhunyt Losonczy Gézát, a Nagy Imre-kormány államminiszterét – huszonöt éve, 1989. június 16-án helyezték végső nyugalomra a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájában. A Hősök terén tartott gyászszertartás, majd az azt követő rákoskeresztúri temetés a magyar rendszerváltás katartikus eseménye volt, amely a szocialista korszak végét is jelképezte.