A Gárdonyi Géza Színház idei első gyermekbemutatója: a Mátyás király juhásza, Baráth Zoltán rendezésében október 16-tól.

 Soha, egyetlen királyunkról sem maradt fenn annyi, igazságról, becsületről, helyes- és jó döntésről szóló történet, mint éppen Mátyás királyról, aki a történelem lapjain túl jelentős helyet foglal el mese- és mondavilágunkban is.

Jékely Zoltán-Kocsár Miklós: Mátyás király juhásza című zenés mesejátékát október 16-tól tűzi műsorára a Gárdonyi Géza Színház. Baráth Zoltán, rendező Mátyás király születésének 575., királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából vette elő a mesét. – Az igazmondásnak megvan az a hátránya, hogy rossz fényt vethet ránk az őszinteség! A hazugságnak megvan az az előnye, hogy ha csak mákszemnyit is, de időt nyerhetünk vele – fogalmaz. De érdemes-e nem igazat szólni, ha valamit rosszul csináltunk? Érdemes-e többet adni mások rólunk alkotott véleményére, mint saját becsületünkre? Mert az igaz beszéd becsület dolga, a becsület meg Istentől van, mindenki megkapja, mikor megszületik, aztán úgy gazdálkodik vele, ahogy akar. Lehet jól, rosszul, „zötykölődősen”, vagy vívódva, mint a Juhászlegény, akinek nagyon megtetszett a Burkus király fekete lánya…

Kelemen Csaba, Dimanopolu Afrodité

Nagy Fruzsina Lilla, Csathó Norbert

Nagy Fruzsina Lilla, Fehér István, Kelemen Csaba, Dimanopolu Afrodité, Szél Anikó

Fotók: Gál Gábor

Forrás: Gárdonyi Géza Színház