Fotó: Keller Richárd
Az elmúlt 2 év sikeres eseményei után 2017-ben újra Egerbe érkezik megannyi zenész like érméket gyűjteni a járókelőktől az Utcazenészek versenyén. A tét nem kevesebb mint 1 millió forint, és ezen felül az idei évben első alkalommal a szakmai zsűri is pénzdíjazásról dönt.

A rendezvényt útnak indító két egri vállalkozó (Harmati Péter ötletgazda, Ábry Zoltán főszervező) és Eger alpolgármestere Rázsi Botond, mint az esemény fővédnöke a kezdetekről fogva elkötelezettek amellett, hogy a rendezvény az egri belváros legvonzóbb programjává váljon. Ennek érdekében az eddigi tapasztalatokra alapozva, 2017-ben is izgalmas kísérletezésbe fognak.

Ma már védjegy az egri Like érme

A z Utcazenészek Versenye Egerben 1 milliós fődíjának sorsáról a kezdetektől fogva egy sajátos szavazó rendszer dönt, ez pedig a Like érme. Az eljárást Ábry Zoltán főszervező dolgozta ki és mára közkedvelt közösségi játékká vált a Like érmék egri boltokban és éttermekben való gyűjtögetése és a zenészek gitártokjába való dobálása.

Élőzene az utcán, élő egyenesben a Facebookra

A rendezvény főszervezőjének Ábry Zoltánnak az idei célkitűzése 1 millió magyar Facebook felhasználó elérése az élő közvetítések segítségével. Az eseménysorozat kommunikációs csatornájában a legnagyobb hangsúlyt a közösségi videó bejelentkezések fogják alkotni. A szervezők saját csapata, a FlyerZ magazin, és a fiatalok körében népszerű vloggerek fognak napjában többször is bejelentkezni és élőben tudósítani Eger városából. A szervező szándéka, hogy kiaknázza legújabb technológiákban rejlő lehetőségeket a város és a rendezvény népszerűsítésére, valamint a szerződött partnereinek forgalomnövelése érdekében. 

Fotó: Keller Richárd

Újra csatlakoztak a belvárosi kereskedők a programhoz

A mostani évben jelentősen növekedett a programban részt vevő belvárosi kereskedők létszáma. A tavalyi 7 egység után, idén több mint a duplája, egészen pontosan 16 belvárosi üzlet csatlakozott és mellettük 13 helyi étterem osztja még a Like-ot. Nem lesz nehéz észrevenni ezeket a helyeket, mert egy 3 méteres piros strandzászló fog lobogni előttük. Ezt a jelet kell majd keresni június 16-20.-a között az egri belvárosban. Továbbra is marad a jól megszokott szabály, miszerint nagyjából ezer forintonkénti vásárlás után jár 1 db like érme, de van egy kivételes eset.

Az éttermek idén is árulják az ún. Utcazenészek Borát, ami idén a legfrissebb Hungarikum, az egri Bikavér és mellette egy jó nyár esti fröccs alap, az Egri Csillag. Speciális kiszerelések ezek, hiszen minden üveg kupakja alá 5 Like érmét rejtett a pincészet. Az Utcazenészek Borát idén a Gál Tibor Fúzió adja.

Arany Like érmék a szakmai zsűri kezében

Az Utcazenészek Versenye Egerben program határozott célkitűzése, hogy a Versenyen való megmérettetés méltó szakmai elismerés legyen minden díjazottnak. Ennek érdekében  2016. évtől egy szakmai zsűrit hívtak életre, melyben idén is magas szakmai kvalitások foglalnak helyet. Karácsony János – James énekes, gitáros, zeneszerző, a legendás LGT tagja, Csányi Zoltán a Roy és Ádám Trio dobosa, Gulyás László igazgató, Egri Farkas Ferenc Zeneiskola, valamint Nagy Zoltán az Eszterházy Károly Egyetem zenei tanszékének docense.

Ők négyen mint a szakmai Zsűri tagjai, Arany Like érméket fognak adni az arra érdemes utcazenészeknek, akik ezzel a szakmai kategóriákban érhetek el helyezést. Az 1 millió forintos fődíj sorsáról továbbra is az utca embere dönt, de ebben a kategóriában is megjelenik majd a Zsűri kiegyensúlyozó szakmai véleménye. A szavazatokat minden szereplő „vakon” adja le (a részeredmények ismerete nélkül), így a részrehajlás kizárt.

Íme egy kis ízelítő a tavalyi versenyből:

Jótékonysági küldetés

Az Utcazenészek Versenye Egerben szervezői elkötelezettek a helyi közösség támogatásában. A Maci Akcióról közismert Round Table-3 Asztaltársasággal (www.rth3.hu) közösen valósítanak meg egy jótékonysági célkitűzést. Ennek módja, hogy a zenészek a kalappénz egy részét szabadon felajánlhatják a konkrét kitűzött cél megvalósítása érdekében, tehát minden járókelő aki pénzt dob a muzsikusoknak, az egy jótékony célhoz is hozzájárul. Idén két nehéz szociális helyzetben élő család gyermekeinek nyújt segítséget a program.

Kedden gálakoncert és díjátadó műsor

2017-ben is egy nagyszínpadon zajló gálaműsor keretében kapja a fődíjat a győztes. A díjat Habis László, Eger MJV polgármestere adja át, valamint a szakmai Zsűri díjait azok felajánlói Tarsoly József az Egri Hegyközség Hegybírója, és a Heves megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselője adja oda a győzteseknek.

A gálaműsor az 5 napos rendezvény legvégén június 06.20-án kedden a Gárdonyi téren lesz az FM7 nagyszínpadon, ahol 20-21 óráig egy közismert sztárzenekar előzi meg az 1 millió forintos díj átadását. A gálaműsor a szervezők innovatív kísérletének részeként a TV Eger közreműködésével élőben is nézhető lesz a Facebookon.