Már a koronavírus megjelenése előtt mérséklődni kezdett a hazai ingatlanpiaci árak emelkedése. A korábbi években meredeken felfelé ívelő görbék már a tavalyi évben kezdtek egyre inkább ellaposodni, majd a koronavírus utolsó hulláma után ismételten növekedni kezdtek az ingatlanárak. Ezek az országos jellemzőknek megfelelő változások mentek végbe Eger ingatlanpiacán is. Az ingatlannet.hu legújabb statisztikai adataiból készült elemzéséből pedig megtudhatjuk, hogy pontosan hogyan is alakultak Egerben és környékén a négyzetméter árak és mi várható a jövőben.

Nagy a kereslet a családi házak iránt

Egerben az ingatlanárak – valamennyi lakóingatlan-típus esetében – dráguló tendenciát mutattak a 2021 első félévében. Drasztikusabb áremelkedést főként a családi házak és a panellakások esetében figyelhetünk meg.

A családi házak tekintetében, 2020 júniusától 2021 júniusára mintegy 14 százalékkal, 340 ezer Ft/m²-re növekedtek a kínálati árak. A vizsgált 12 hónapos időszak alatt az egri családi házak átlag négyzetméter ára nem egyenletesen emelkedett, a változás leginkább a harmadik hullám eljövetelével és az kormány otthonteremtési programjának hatálybalépésével indult meg.

Áttérve a város  lakáspiacára, hasonló görbék rajzolhatók fel. A panellakások esetében az átlag négyzetméterár 18 százalékkal drágábbnak mutatkozott az idei évben, tavalyhoz képest. Pontosabban a panelek átlagos kínálati ára 2020. június és 2021. június között 305 ezer Ft/m²-ről 361 ezer Ft/m²-re emelkedett. Az eladásra kínált téglalakások pedig ezen időszak alatt négyzetméterenként átlagosan 10 ezer forinttal, 529 ezer Ft/m²-re szöktek.

Az Egerhez közelebb fekvő városokban sem olcsók a házak

Nem csak azoknak kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, akik Eger városában szeretnének házat vásárolni. Az ingatlannet.hu vizsgálatába vont települései közül például a nyíregyházi házak árai is magasak. A két megyeszékhely között ugyan nem nagy a különbség, mondhatni egy árszínvonalon mozognak: míg Egerbe idén júniusban a házak egyetlen négyzetmétere átlag 340 ezer forintba került, addig Nyíregyházán 318 ezer forintba.

A környéken Hatvan is a drágább települések közé tartozik. Itt a családi házak átlag négyzetméter ára megközelítette a 280 ezer forintot. Gyöngyösön és Miskolcon ennél átlagosan 30-40 ezer Ft/m²-rel alacsonyabb kínálati áron lehetett házhoz jutni. A legkedvezőbb árakkal Mezőkövesden találkozhattak a vásárlók, ahol a családi házak 191 ezer Ft/m²es átlagáron kerültek eladásra 2021 nyarának elején.

 

Az építőipari anyagok ára a csillagos eget súrolja – De vajon mi várható még?

Az elmúlt időszakban az építőipari vállalkozások által kínált munkák nagyon megdrágultak, melynek legfőbb oka a koronavírus miatt bekövetkezett alapanyaghiány. Brutális az áremelkedés mértéke: a faanyagok árai 72-94 százalékkal; hőszigetelők eladási árai 47-55 százalékkal; valamint az elektromos kábelek és vezetékek árai 42-52 százalékkal emelkedtek. 

Mindemellett a betanított és a szakmunkásbér a 20 százalékos áremelkedést közelítette meg. Ennek oka, hogy szigorítások feloldás és a kormány otthonteremtési programjának következésben hirtelen megnövekedett a kereslet az így is már hiány szakmává vált ágazat iránt. Az hogy mi várható a jövőben nehéz megmondani, de a szakértők többsége úgy látja, hogy az elkövetkezendő negyed évben biztosan nem várható árcsökkenés az építőiparban.

Címlapkép: orszagalbum.hu