Szaúd Arábia legyőzte Argentínát, a németek kikaptak Japántól, a szerbek kétgólos vezetést könnyelműsködtek el Kamerunnal szemben. A katari labdarúgó világbajnokság csoportkörében már eddig is bőségesen voltak fordulatok, meglepetések, izgalmas momentumok és még csak most pörög fel az egész igazán. De vajon a csoportfázis végén mennyiben módosultak a végső esélyes kilétére vonatkozó előrejelzések?

November 20-án a foci szerelmesei számára végre befejeződött a várakozás időszaka és megkezdődött a sorrendben 22. labdarúgó világbajnokság. A nyolc csoportba sorolt 32 válogatott a csoportfázisban 48 mérkőzést játszik, majd jön a világbajnokság izgalmasabb része, a kieséses szakasz, ahol már tényleg bármi lehetséges.

Azoknak, akik nem csak szurkolni, de fogadni is szeretnek, már hónapokkal ezelőtt is megvolt erre a lehetőségük. A világ vezető sportfogadási oldalai, amelyeket többek között megtalálhatsz a https://www.bemybet.com/hu/2022-es-vilagbajnoksag-fogadasi-oldalak/ címen is, már a nyár elején rangsorolták a válogatottakat és jelezték, elemzésük szerint ki a legesélyesebb a végső győzelemre. Ugyanitt számos hasznos információt találhatsz a vb-vel kapcsolatban. Valószínűleg senkit se lep meg, hogy ez a válogatott Brazília volt, hiszen rendszerint ők a világbajnoki cím várományosai, aztán persze ez néha másként alakul.

A csoportkör nagy meglepetései

Ahogy azt már megszokhattuk, a vb lassan indult be, az első néhány meccsen a csapatok még szokták a helyszínt, a hangulatot, annak tényét, hogy egy világbajnokságon vesznek részt, aztán azonban jöttek a kimagasló, rendhagyó történések.

Az első ilyenre a harmadik versenynapig kellett várnunk, ekkor ugyanis hatalmas meglepetésre a szakértők által “futottak még” kategóriába sorolható Szaúd Arábia 2-1 arányban legyőzte a mindig dobogó esélyes Argentína válogatottját. Igaz, ehhez kellett az argentinok pechsorozata is a lesekkel.

A lestaktika áldozata lett részben Németország is, akiket az első körben meglepetésre Japán győzött le. A németek vezettek egy góllal, amikor az első félidő végén a második góljukat les miatt megsemmisítették. Ezek után a második félidőben a japánok lerohanták az Elfet. Az idei vb különleges jelensége az elhúzódó hosszabbítások is. A rekorder az angol-iráni meccs volt, amelynek két félidejére a játékvezetők összesen 28 percet vertek rá, de ezen felül is volt néhány olyan összecsapás, amely akár 10 perces hosszabbítást is kapott. A magyarázat szerint azért, mert a cél, hogy minél több legyen a tiszta, játékkal töltött idő.  

Ki a legesélyesebb?

Mint már említettük, a vezető szakértők és sportfogadási oldalak már hónapokkal ezelőtt összeállították az idei világbajnokság esélyességi listáját. Ennek alapján a legvalószínűbb, hogy a győztes a Brazília, Franciaország, Anglia, Spanyolország négyesből kerül majd ki, illetve, valamivel kisebb esélyt adtak a németeknek, az argentinoknak és a horvátoknak.

A vb csoportkörében látottak alapján azt mondhatjuk, hogy a vezető négyesnek valóban komoly esélye van arra, hogy döntőt játsszon. A többieket illetően, az argentinok és a horvátok esetében javuló teljesítményt láthattunk, a német csapat viszont komoly gondokkal küzd. A fiatalítást követően még nem ért össze a válogatott, ők valószínűleg négy év múlva lesznek eléggé ütőképesek.

Ez volt az, amit mi láttunk. A szakértők a csoportkörben látottak alapján jelenleg legnagyobb valószínűséggel egy brazíl-argentín döntőt vizionálnak. Odáig még hosszú az út, meglátjuk jól tippelnek, vagy egészen más csapatok lesznek a döntőben. Mondjuk például, a címvédő franciák, akik szintén magabiztosan vették az első lépcsőfokokat.

Címlapkép: Getty Images