Gyakorlatot szervezett a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az egri, a füzesabonyi hivatásos tűzoltók és az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport részére az egerszalóki Laskó-völgyi víztározón.


A gyakorlat célja az volt, hogy a beavatkozó állomány a jégen tartózkodás biztonsági szabályait és a jégről mentés szakszerű végrehajtását gyakorolja. A feltételezés szerint a téli hidegben a víztározó felszíne befagyott, de a jég vastagsága nem érte el a biztonságos vastagságot. Egy férfi lékhorgászni indult, a lék vágása közben a tó jege beszakadt a súlya alatt. Az esetet jelezték a 112-es segélyhívó számon, ahonnan a bajbajutott mentésére riasztották a tűzoltókat.

Elsőként a mentőcsoport tagjai mutatták be, hogy ők hogyan mentenék ki a bajbajutott embert. Egy gumicsónakkal és egy ahhoz erősített hordággyal közelítették meg a beszakadt férfit két fővel, a lékből kihúzták a szerencsétlenül járt embert imitáló bábut, majd azt a hordágyra fektették. A csoport többi tagja a megadott jelre, a csónakhoz erősített kötéllel kihúzta őket a tó jegéről. A hivatásos tűzoltók pedig bemutatták, hogy a tűzoltó autókon rendszeresített felszereléseket használva hogyan oldanak meg egy ilyen veszélyes helyzetet. Különös figyelemmel védőfelszereléseiket használva, egy tűzoltó kötéllel a társai által biztosítva, létrákon közelítette meg a segítségre szoruló embert. A létrák segítik, hogy a testsúlyunk nagyobb felületen oszoljon el a jégen, ezért kisebb az esélye hogy alattunk is beszakad a jég. Bemutatták a mentés folyamatát egy majd két létrával is, és levegővel felfújt tömlőn is csúsztatták azokat, a gyorsabb haladás miatt.

A tűzoltóknak, szakembereknek sem veszélytelen művelet ez: mentőkötelek és dugólétrák, valamint gumicsónakok, egyéb speciális felfújható eszközök, hordágyak segítségével érkeznek a bajba jutottak mentésére. A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók az éves kiképzési terv alapján minden évben gyakorlatot szerveznek és gyakorolják a jégről mentés szakszerű mozzanatait.

Minden esetben elmondható, hogy a lék közelében nagyobb esélye van annak, hogy újabb darab törik le a jégből, ezért ajánlatos a lehető legnagyobb távolságból a mentést megkísérelni, ha van rá lehetőség, ilyen helyzetben használhatunk hosszú botot is.

A korcsolyázásra, téli sportolásra szánt területet minden esetben az adott tó üzemeltetője jelöli ki. Amennyiben ilyen terület nincs, úgy tilos és életveszélyes a fagyásnak indult vízfelületen tartózkodni.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet hogy:

  • csak akkor menjünk jégre, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt és nem mozog;
  • csak a kijelölt helyet használjuk;
  • lehetőleg testhez simuló, kis nedvszívó, réteges öltözékben tegyük azt;
  • ne egyedül tartózkodjunk ott, mert
  • így könnyebb egymásra figyelni és baj esetén segítséget kérni a 112-es segélyhívó számon.

Fotó: Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy

A képek megtekintése ITT

Forrás: Heves Megyei Katasztrófavédelem