A megfelelő hűtőszekrény kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen a kínálat rendkívül széles, az adatlapokon pedig olyan tulajdonságok láthatók, amelyek alaposan befolyásolják a vételárat, mégsem tudjuk, mire is jók valójában…

Magyarország vezető webáruháza, az eMAG több mint 200 hűtőszekrényt forgalmaz. Ekkora kínálatból kell kiválasztanunk azt az egyet, amely a legjobb választást jelenti számunkra. Cseppet sem könnyű feladat, de néhány jótanács birtokában nem is lehetetlen…

Hazánkban a hűtőszekrények két alaptípusa terjedt el: az alul- és a felülfagyasztós hűtők, de egyre népszerűbbek az úgynevezett side-by-side hűtők is. Ez utóbbiakról kicsit később…

Az alulfagyasztós hűtők esetében a fagyasztószekrény értelemszerűen alul helyezkedik el, felette található a klasszikus hűtő. Kialakításából adódóan ezeknél a készülékeknél a fagyasztó rendszerint nagyobb, sokszor polcos elrendezésű, illetve külön nyitható. Ez esetben le kell majd hajolnunk, ha a fagyasztóból szeretnénk előszedni az élelmiszereket, viszont a gyakrabban használt hűtő kényelmesen elérhető.

A felső fagyasztóval rendelkező hűtőszekrények esetében a fagyasztó rendszerint kisebb méretű. Kisebb készülékek esetében az ilyen fagyasztó egészen aprócska lehet, ami csupán egy-egy csomag fagyasztására ad lehetőséget.

Az alul- és a felülfagyasztós hűtők is kiváló választást jelenthetnek, érdemes a számunkra szimpatikusabb megoldást választani.

Természetesen bővebben is szót kell ejteni a már említett side-by-side hűtőszekrényekről, amelyek inkább a luxuskategóriát képviselik, mintsem a mindennapi igényeket. Az ilyen hűtőszekrények esetében két ajtóval találkozunk; az egyik – rendszerint keskenyebb – ajtó mögött fagyasztószekrényt találunk, míg a másik ajtó a klasszikus hűtőrekeszeket rejti. Az ilyen készülékek gyakran innovatív technológiák egész sorát vonultatják fel, természetesen jelentős felárért cserébe.

Méret, energiaosztály, borítás, zajszint…

A méret kiválasztása általában nem okoz gondot, hiszen akkora készüléket kell vásárolnunk, amekkora szabad hely rendelkezésre áll. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy a készülék két oldalán és a fal síkja mögött is maradjon néhány centiméter légrés, ami a motor hűtését képes segíteni. Figyeljünk az ajtónyitásra is, amely némely modellek esetében oldalirányú szabad helyet is követel. Szerencsére az ajtónyitás szinte minden készülék esetén megfordítható.

A hűtőszekrény belső űrtartalmát az eddigi tapasztalataink alapján érdemes megválasztani. Sajnos nem létezik egyértelmű javaslat; minél több élelmiszert tárolunk, annál nagyobb helyre lesz szükségünk… A háztartások számára a 100-300 literes modellek jelenthetnek szerencsés választást; túl nagyot választani pénzkidobás és energiapazarlás, ám egy alulméretezett hűtő igazi sorscsapás. Nap mint nap meg kell vívnunk a harcunkat, hogy beférjenek az ételeink…

Részesítsük előnyben az energiatakarékos megoldásokat. Szerencsére a modern készülékek zöme kifejezetten nagy energiahatékonysággal működik; jellemzően A++ és A+++ energiaosztályba tartoznak. Habár az A+++ jelzéssel rendelkező gépek lényegesen drágábbak lehetnek, az évek során megtakarítást eredményezhetnek az alacsonyabb villanyszámlának köszönhetően.

Természetesen figyelmet kell fordítanunk a külső megjelenésre is. A korszerű készülékek igazán igényes dizájnnal rendelkeznek, a klasszikus fehér mellett inox, fekete és színes kivitellel is találkozhatunk. Válasszuk az ízlésünknek leginkább megfelelőt!

Végül essen szó a zajszintről, ami legfőképpen az amerikai konyhás nappalik esetében bír nagy jelentőséggel. Az elfogadhatónak mondható zajszint 40-42 dB körül mozog. Ha érzékenyek vagyunk a zajokra, érdemes az extra halk kategóriában keresgélnünk. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az inverteres gépek lényegesen halkabbak, ráadásul energiatakarékosabbak is.