A fotó csak illusztráció
A fotó csak illusztráció
Vádat emeltek egy gyöngyösi pár ellen, akik halálra éheztették másfél éves kislányukat.

A benyújtott vádirat szerint a megfelelő táplálás hiánya vezetett 2016 májusában egy másfél éves kisgyermek halálához, amiért az apát és az anyát közösen terheli felelősség.

A vádlottak élettársakként éltek együtt egy gyöngyösi bérlakásban két közös, kiskorú gyermekükkel, egy négy éves, és egy másfél éves kislánnyal. 2015 késő őszétől kezdődően a szülők a kisebbik gyermekükkel szemben szándékosan elmulasztották fennálló gondozási kötelezettségük teljesítését, a védőnővel egyáltalán nem tartották az előírt kapcsolatot, és a kicsit egy éves kora után, az ilyenkor kötelező orvosi vizsgálatra sem vitték el.

A vádirat szerint az öngondoskodásra életkoránál fogva képtelen sértettet otthon sem látták el megfelelően, az egészséges testi fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges táplálékokat nem biztosították a számára. A kislány ennek következtében – az átlagosat lényegesen meghaladó, hosszú szenvedés után – hunyt el a lakásban 2016. május 12-én, a reggeli órákban.

A megfelelő táplálás hiányában a másfél éves kisgyermek testtömege nem érte el a 3,5 kilogrammot, ami alig volt több a születési súlyánál. A kiskorú sértett igen nagy mértékben lesoványodott, belső szervei kiszáradtak, bőr alatti zsírszövete szinte teljesen hiányzott, mindezek mellett agyduzzanata keletkezett. Halála végül a súlyos mérvű kiszáradás és alultápláltság kapcsán kialakult heveny légzési-keringési elégtelenség miatt állt be, azzal semminemű szervi elváltozás, más betegség, vagy fejlődési rendellenesség nem volt összefüggésbe hozható.

A Heves Megyei Főügyészség – akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető – különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolja a szülőket, akik szülői felügyeleti jogának megszüntetése iránt – a büntető eljárással párhuzamosan – per van folyamatban az arra illetékes bíróságon.

A főügyészség a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő vádlottakkal szemben – fegyházban végrehajtandó – szabadságvesztés büntetés kiszabására, valamint arra is indítványt tett, hogy a bíróság kötelezze őket az egymillió forintot is meghaladó bűnügyi költség viselésére.