A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a helyzet komoly, „de a legmagasabb halálozásra vonatkozó vádak nem felelnek meg a tényeknek”. Gulyás két dátumot is megadott a nyitás lehetséges időpontjaként.

Két állítás keveredik össze – magyarázta Gulyás a kimagasló kórházi adatokat a csütörtöki kormányinfón.

A miniszter szerint nem azzal van a gond, hogy álhír-terjesztéssel vádolták meg azokat az orvosokat, akik a drámai kórházi körülményekről számoltak be, hanem azzal, hogy keverik a kórházban ápoltak számát azzal, hogy „el lehet-e látni mindenkit”. A miniszter szerint a magyar egészségügyi ellátórendszer kapacitásai ez utóbbit lehetővé teszik.

“A helyzet komoly, de a legmagasabb halálozásra vonatkozó vádak nem felelnek meg a tényeknek, mert itthon több olyan halálesetet is írnak fel koronavírusos halálnak, amit más európai országokban nem számítanak ebbe bele: ha Magyarországon valaki súlyos betegségben szenvedett a koronavírus mellett, és egyébként is meghalt volna, akkor azt is koronavírusos halálként tartják számon.”

– mondta a miniszter.

Gulyás Gergely a nyitásról is beszélt: nincs lehetőség a járványügyi korlátozások visszavonására, csak a fenntartása addig, amíg legalább 2,5 millió magyar ember be nem lesz oltva. Eszerint április 12-én, vagy 19-én lehet először nyitás például a közoktatásban, hozzátéve, hogy ezekről egy héttel korábban igyekeznek tájékoztatást adni – hangsúlyozta.

Telex