A teljes vagy részleges nyitás még nem lehetséges, de szabad nyarat igér a miniszterelnök. Íme a legfrissebb bejelentései.

Szokásos péntek reggeli interjújában a várható nyitási, oltási menetrendről beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

Bejelentette, hogy az üzletek látogathatóságánál átállnak a négyzetméter-alapú megoldásra. A másik, ami várható, hogy

a boltok tovább lesznek nyitva, így a kijárási korlátozás is később lép életbe.

Orbán elárulta: az operatív törzs ma reggeli ülésén felvetődött, hogy a boltok a mostani este 7 helyett, este kilencig is nyitva lehessenek, így a kijárási korlátozást is ehhez igazítva változtatnák meg: 10 vagy este 11-kor lépne életbe. A részletek ma este vagy holnap jönnek ki a Magyar Közlönyben.

Az iskolákkal kapcsolatban a kormányfő elmondta, hogy van egy dolog, amihez ragaszkodik: amíg a 65 év feletti regisztrált emberek nincsenek beoltva, nem lehet szó nyitásról. „Mégiscsak ők hozták el idáig az országot, nekik köszönhetjük, hogy ma itt vagyunk” – fogalmazott. Itt elmondta, hogy a 65 év feletti regisztráltak 71 százaléka van már beoltva. De hozzátette, hogy az iskolában dolgozókat is be kell oltani a nyitáshoz.

102 ezer iskola dolgozóból 20 ezer van beoltva eddig, 82 ezer regisztrált iskolai dolgozót kell még beoltani, hogy nyitni lehessen – mondta Orbán, aki úgy számol, hogy ha április 10-ig beoltják őket, akkor

április 19-én újraindulhatnak az iskolák.

Arról is beszélt: a Pfizerrel és a Modernával szabad oltani a kismamákat, ma ez a döntés született, ezért regisztráljanak oltásra.

Szabad nyár lesz, úton vagyunk a szabadság felé – fogalmazott Orbán.