A hétvégén harmincnégy alkalommal riasztották a Heves megyei tűzoltókat szabadban keletkezett tűzesetekhez. A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók vízzel és kéziszerszámokkal oltották a változó kiterjedésű vegetációs tüzeket, a legnagyobb tűz által érintett terület tizenöt hektárra terjedt ki.

Égett a száraz aljnövényzet, bozót, nádas terület Eger, Gyöngyös, Heves, Pétervására, Bélapátfalva, Kompolt, Erdőkövesd, Füzesabony, Hatvan, Tiszanána, Verpelét, Hevesvezekény, Balaton, Egerszalók, Egerbakta, Csány, Erk, Rózsaszentmárton, Kerekharaszt, Ecséd, Átány és Kál határában, néhány esetben a lángok a szabadban felhalmozott szemétre is átterjedtek. 

A szabadtéri tűzeseteken felül szombaton a verpeléti önkéntes tűzoltók egy kidőlt fát távolítottak el az úttestről, a füzesabonyi hivatásos tűzoltók pedig a konyhában ottfelejtett ételmaradék tüzét oltották el, mely szerencsére a konyha berendezéseire így nem terjedt át.

Vasárnap reggel teljes terjedelmében égett egy ötven négyzetméteres melléképület Verpeléten, a Csokonai Vitéz Mihály úton. A tűz az épület melletti lakóház tetőszerkezetére is átterjedt. A lángokat az egri hivatásos és a verpeléti önkéntes tűzoltók négy vízsugárral fékezték meg. A káreset során az ingatlan fűtési rendszere használhatatlanná vált, a lakók átmenetileg rokonokhoz költöztek. Délután az egri hivatásos és a verpeléti önkéntes tűzoltók egy árokba borult autót áramtalanítottak Verpelét és Egerszalók között, a mentők az autó vezetőjét könnyű sérülésekkel kórházba szállították. 

A tavaszias, száraz időjárás miatt nagy a szárazság, ezért amíg ki nem zöldül a természet, a legkisebb figyelmetlenség is könnyen kiterjedt tűzhöz vezethet. Számos alkalommal zöldhulladék-égetés közben terjedtek tovább a lángok, melyeket már csak a tűzoltóknak sikerült eloltani.  A kerten belül összegyűlt száraz növényt csak azokon a településeken szabad elégetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ahol nincs ilyen önkormányzati rendelet, ott tilos. 

Heves megyében továbbra is tűzgyújtási tilalom van, melynek értelmében tarlót égetni sehol sem szabad, továbbá tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A legnagyobb kockázatot a gondatlan égetés okozza, ha a kertben sütögetünk, grillezünk akkor a tüzet egyetlen pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni és mindig legyen a közelben néhány vödör víz vagy egy nyomás alatt lévő kerti slag. Szabadtéren minden tüzet úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni, a legjobb módszer, ha vastag föld-, vagy homoktakarással zárjuk el a levegőtől a parazsat. A szabadtéren keletkező tüzek másik gyakori oka az eldobott égő cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében kiránduláson, túrázáskor a csikket ne dobják el, gyűjtsék össze megfelelő, nem éghető anyagú, hordozható tárolóban.

Heves Megyei Katasztrófavédelem