Európa egyik legkelendőbb villanybusza városunkban is tiszteletét teszi hamarosan.

Az egriek is megismerhetik testközelből a BYD iF Design Award díjjal kitüntetett demóbuszát. A tervek szerint a járműveken öt megyeszékhely, köztük Eger, osztozik – írja HVG.

A gazdasági lap közlése szerint a nemrég hazánkba érkezett narancssárga-pasztellkék fényezésű demóbusz először Győrben teszi tiszteletét a II. Zöldgyőr Klíma Expón szeptember 30-án, ezt követően pedig Egerben is megtekinthetik a helyiek.

Fotó: Magyar Busz

Az autóbusz Komáromban készült, s az elődmodellhez képest számos újítást tartalmaz, ilyen például a letisztultabb, sima tetővonal, az egy darabból álló kompozit tetőszerkezet, a könnyűszerkezetes alumíniumötvözet vázszerkezet, korszerűsített belső elrendezés, a fejlett akkumenedzsment (BMS) rendszer és a CO2 hűtőközeges légkondicionáló. Az autóbusz formavilágát 2020-ban a leginnovatívabb, ergonómiai és esztétikai szempontból kiemelkedő ipari termékeinek járó iF Design Award elismeréssel is kitüntették.

Fotó: Magyar Busz

A BYD és a Volánbusz tavasszal kötött megállapodást összesen 48 darab BYD K9UD megvásárlásáról, amellyel BYD az eddigi legjelentősebb megrendelését könyvelhette el a magyar piacon. A járműveken öt megyeszékhely osztozik: 13 kocsi Győrben, 11 Zalaegerszegen, 10 Szolnokon, 8 Szegeden, 6 pedig Egerben áll forgalomba. 

Fotó: Magyar Busz

A 12,2 méter hosszú autóbuszokba a BYD újgenerációs, a korábbinál nagyobb energiasűrűséggel bíró lítium-vasfoszfát (LiFePO4) akkupakkja kerül, abból is a 343 kWh összkapacitású változat, amellyel a gyártó vállalása szerint ideális körülmények között, 20%-os maximális lemerítéssel akár 300-350 kilométeres hatótáv is elérhető.

HVG