Az Egri Vár 2014 óta Magyarország nemzeti emlékhelye. Ezek történelmünk legfontosabb helyszínei, az emlékezet egyszerre szimbolikus és valóságos terei. Az Egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése (GINOP-7.1.1-15-2016-00009) elnevezésű projekt keretében több ponton is megújult épületeinket és az Eger,1552 című kisfilmet is megismerhetik látogatóink 2023. május 13-án, a Nemzeti Emlékhelyek napján. A projekt 1,500 milliárd forint Európai Uniós forrásból újult meg, amelyet Magyarország Kormánya 460,00 millió forintos hazai támogatással egészített ki. A projekt összértéke 1,960 milliárd forint.

Jelenleg 20 nemzeti emlékhely található az országban, köztük az Egri vár. A nemzeti emlékhelyek bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy a látogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, dicső pillanatait is. A Nemzeti Örökség Intézete 2023. május 13-án negyedik alkalommal rendezi meg az Emlékhelyek Napját. A Dobó István Vármúzeum idén is csatlakozik az országos programsorozathoz. Idén a Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogram keretében megújult tereink, valamint a Szász Attila által rendezett, kizárólag az Egri vár mozitermében látható Eger, 1552 című film kerülnek fókuszba.

A program a hagyományőrzők belvárosi felvonulásával indul, majd a sztélénél tartott ünnepi megemlékezést követően egy díszvetítés keretében, az alkotók és szereplők részvételével vetítjük le azt a díjnyertes alkotást, mely a mai diákok szemszögéből mutatja be az Egri vár ostromát. A 18 perces kisfilm az Oscar-kvalifikáló Chicagói Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon a Legjobb kisjátékfilm kategória 2. díját nyerte el a gyerekzsűritől, a kaliforniai 21. Tiburon Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a Legjobb Rövid Gyerekfilm kategóriájában kapott elismerést. A vetítést követően egy pódiumbeszélgetés keretében ismerhetik meg a látogatók a film készítésének kulisszatitkait.

Egy másik közönségtalálkozó is színesíti a nap programját: vendégünk lesz Kovács István színművész, aki 1968-ban forgatott, Várkonyi Zoltán által rendezett Egri csillagok című produkcióban alakította Bornemissza Gergely szerepét.

A látogatók számára természetesen több alkalommal tartanak az Egri vár vitézei és az Egri Vitézlő Oskola tagjai fegyver-és viseletbemutatókat, valamint egy interaktív séta keretében megismerhetik a megújult tereinket is.

Dobó István Vármúzeum