Egyedülálló vonalkód-rendszert vezettek be az egri kórházban

Kiemelt
Különleges vonalkód-rendszer szolgálja ezentúl a betegek biztonságát a Markhot Ferenc Kórház fekvőbeteg osztályain.

A program különlegessége, hogy segítségével nyomon követhető minden egyes betegnél, hogy milyen és mennyi gyógyszert, eszközt használtak föl a gyógyításuk során. Az egyéni vonalkódos azonosítás segítségével a kórház dokumentálni tudja a folyamatot, mely így ellenőrizhető, a betegbiztonság nagymértékben megnövekszik.

A komplex vonalkód-rendszert Vácity József kórházigazgató (j) és Krázli Zoltán, a GS1 Magyarország igazgatója mutatta be az újságíróknak // Fotó: Keller Richárd 

A rendszerről tartott keddi konferencián, melyen bemutatták az egri intézményben már működő egyedi rendszert, több kórház és a fenntartó, valamint cégek képviselői vettek részt.

Az esemény szünetében tartott sajtótájékoztatón Krázli Zoltán a GS1 Magyarország igazgatója elmondta:

“Egyedülálló Magyarországon az Egerben bevezetett vonalkód rendszer, mely esetszintű adatgyűjtést és elemzést tesz lehetővé.”

Vácity József főigazgató kiemelte:

“Egy folyamat indult el az egri kórházban, a végcél a gyógyító tevékenység biztonságosabbá, költséghatékonyabbá  tétele.”

A Markhot Ferenc Kórházban bevezetett vonalkód rendszerrel az egyes betegek ellátása során felmerült költségek is nyomon követhetőek.  Lehetőség van az egyes szervezeti egységekhez (osztályok), szakmákhoz, kezelő orvoshoz köthető betegellátás adatainak lekérdezésére, összehasonlító elemzésére.

Íg néz ki a betegek biztonságát kiszolgáló és költségeit nyomonkövető rendszer // Fotó: Keller Richárd

A kórházműködés szempontjából a betegbiztonság mellett fontos szerepe van annak, hogy az intézmény korrekt információkkal rendelkezzen arról, hogy mennyibe kerül egy beteg ellátása.

A kórházak ugyanis ismerik az adatokat, arról, hogy egy beteg ápolása után mennyit térít a finanszírozó, azt azonban nem tudják, ténylegesen mennyi pénzt fordítanak egy-egy beteg gyógyítására.

Az egri kórházban alkalmazott egyedi vonalkód rendszer segítségével összehasonlíthatóak az egyes terápiák mutatói: hatékonyság, gazdaságosság, a betegre fordított ápolási idő. Segíti a hosszú távú vezetői döntéseket, a hatékony gyógyító munkát.

A GS1 Magyarország Zrt. számára – a vonalkód rendszerek specialistájaként – a vonalkód rendszerek egészségügyi bevezetése, kiterjesztése kiemelten fontos. Egy éve ezért hozta létre a „GS1 egészségügyi munkacsoportot”. Országos újdonság okán Krázli Zoltán a GS1 Magyarország igazgatója azért szervezte meg ez évi utolsó munkacsoport napját az egri kórházban, hogy a tagok és az érdeklődő kórházi vezetők megtekinthessék az egri kórházban működő GS1 szabványú informatikai rendszert.