119 éve született Sir Frederick Grant Banting kanadai orvos, aki cukorbetegek millióit mentette meg.

A kiváló orvos Charles Herbert Besttel közösen 1921. május 16-án kezdte meg a kísérleteket Torontóban John James Richard MacLeod élettani intézetében. Már 6 hónap múlva, éppen 30. születésnapján (november 14-én) jelentette be Banting, hogy a hasnyálmirigyétől megfosztott kutya (Marjorie) diabéteszes tüneteit marhahasnyálmirigy-kivonattal sikeresen kezelte.

A gyors eredményhez hozzájárult Best módszere, aki a vércukorméréshez addig szükséges 25 ml vérmennyiséget 0,2 ml-re csökkentette, ezáltal lehetővé vált a folyamatos vércukorellenőrzés.

November 14-én a „Diabétesz Világnap”-ot ünnepeljük, amelynek jelképe a világoskék karika. Ezen a napon a nagyvárosok jelentősebb épületeiket kék fénnyel világítják meg.

1922. január 11-én elsőként Leonard Thompsona súlyosan ketoacidotikus 14 éves fiú kapta meg a „Banting–Best-féle szérumot”, amely kimentette őt a válságos állapotból.

Az extraktum beadása előtt Banting és Best saját magukon bőrpróbával bizonyosodtak meg a kivonat veszélytelenségéről.

A bonyolult tisztítási folyamat megoldása a vegyész James Bertram Collip nevéhez fűződik.

1922-ben az Ely Lilly gyár Indianapolisban megkezdte az „isletin” (angol islet=szigetecske) ipari előállítását. MacLeod ajánlotta, hogy a Jean de Meyer által javasolt „insulin” (latin insula=sziget) elnevezést használják.

1938-ban Banting repülőorvostani érdeklődése került előtérbe, és a Royal Canadian Air Force tagjaként kapitányi rangot szerzett. 1941-ben Kanadából Londonba tartva a Lockhead L-14 típusú repülőgép lezuhant, és Banting életét vesztette.