Csaknem 70 oldalnyi az a vádirat, amelyet a Füzesabonyi Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be a bíróságra azzal a 13 vádlottal szemben, akik egy bűnszervezet tagjaiként, megtévesztő internetes hirdetések útján csapták be a főleg mezőgazdaságban és építőiparban dolgozó sértetteket.

 A bűnszervezeti struktúrában elkövetett csalássorozatban részt vevő vádlottak bizonyos köre, különböző közismert internetes hirdetési felületeken – álnéven – munkagépeket hirdetett eladásra. A sértettek ezen hirdetésekre jelentkeztek, majd az elkövetőkkel történő egyeztetés után, adott esetben több milliós összegeket – vételárat, foglalót, vagy előleget – utaltak át a nekik megadott bankszámlákra. Ezt követően a bűnszervezetet vezető, illetve az irányító feladatot ellátó vádlottak utasításai alapján, a szervezet fuvarozást végző tagjai elvitték ezeket a bankszámlával rendelkező – jellemzően többszörösen büntetett előéletű, nehéz anyagi körülmények között élő, „strómanként” használt – vádlottakat az átutalt pénzösszegeket felvenni, melyeket aztán a felvételt követően szétosztottak az adott cselekményben részt vevő vádlottak között.

A vádlottak az ügyben szereplő 60 sértettnek összesen közel 75 millió Ft kárt okoztak, mely összegből a bűnszervezet vezetői többek között luxus terepjárókat és ékszereket vásároltak maguknak. A Füzesabonyi Járási Ügyészség a most benyújtott vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy a bíróság 10 vádlottal szemben fegyházbüntetést, míg három társukkal szemben felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki. Az ügyészség az első rendű vádlott vonatkozásában a fegyházbüntetés mértékét az előkészítő ülésen történő beismerése esetén 13 évben határozta meg.

 A hosszabb időre, hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő bűnelkövetői csoport vezetői közül 6 fő letartóztatásban, míg két másik tagja bűnügyi felügyelet hatálya alatt várja a bíróság előkészítő ülését.

(Heves Megyei Főügyészség)

Címlapkép: Illusztráció