rakellenes_video
Botrányos reklámfilmet készített a Magyar Rákellenes Liga, amelyben konkrétan a beteget hibáztatják azért, mert rákos megbetegedésben szenved. Rengetegen felháborodtak a videón, bejárta az egész magyar sajtót az ügy.

Az Országos Onkológiai Intézet ma sajtóközleményt adott ki, amiben ez áll:

Az Országos Onkológiai Intézet a tömegtájékoztatás hírei alapján ismerte meg a Magyar Rákellenes Liga inkriminált reklámfilmjét. Ezúton is közöljük, hogy az Országos Onkológiai Intézet elhatárolódik a Magyar Rákellenes Liga által közzétett reklámfilm tartalmától, stílusától.

Ezután Dr. Bittner Nóra a Magyar Rákellenes Liga vezetője beadta lemondását, amiről egy közleményt adott ki:

“Tisztelt Elnökség!

Alulírott dr. Bittner Nóra ezúton tájékoztatom Önöket, hogy a mai nappal elnöki tisztségemről azonnali hatállyal lemondok. A döntésem oka a kialakult negatív sajtó visszhang, amely a Magyar Rákellenes Liga céljaival gyökeresen ellentmondó üzenetet tulajdonít a kampányfilmnek, amelyben az 1%-os adó felajánlására hívjuk fel a lakosság figyelmét. Bár a film készítése nem egyszemélyes döntésemen alapult, elnökként kötelességemnek érzem a kialakult helyzetért vállalni a felelősséget.”

A Youtube-ról már azóta eltávolított, szándékosan sokkolónak szánt videóban egy bírónő egy börtönőr vagy egy ávós kihallgatótiszt modorában förmed egy rákbeteg férfire:

Vádlott, álljon fel! Az ítélet: rák!

De miért pont én? – kérdezi a vádlott.

Azért, mert nem sportolt. És egészségtelenül élt.

Bírónő kérem, nekem segítségre van szükségem – rebegi erre a fickó.

Kapjon egy második esélyt? – kérdez vissza a nő csendőrtempóban.

Adjon egy esélyt Ön is – hallatszik a narrátorhang – adója egy százalékával most Ön is segítheti a Magyar Rákellenes Liga munkáját.

A Magyar Rákellenes Liga nem először okoz botrányt, néhány éve szja 1%-os kampányplakátjával is felborzolta a kedélyeket:

szja1%-rakellenes