Az egészség különleges kincs. Micsoda közhely, hangoztathatnánk. Talán, amíg fiatalok vagyunk és az egészség magától értetődő. Ám a kor előrehaladtával próbáljuk megvédeni a testünket vagy éppen kevesebb kárt okozni neki. Sokan mondogatják, valamiben meg kell halni. És azt is, hogy az életet élvezni kell. Ehhez akárhogyan nézzük, mindig kapcsolódik valami rossz szokás. Ha teljesen egészségesen élünk, rengeteg dologról mondunk le, ami lehet, hogy örömmel töltene el minket. És garancia így sincs a hosszú életre.

A dohányzás még mindig közkedvelt

Ugyan a dohányzás az utóbbi másfél évtizedben csökkenő tendenciát mutat, így is jelentősen magasabb a dohányzók aránya hazánkban, mint Nyugat-Európában. Hogyan nyilvánul ez meg számokban? Néhány éve még a férfiak 27%-a dohányzott aktívan. Sajnos a nők sem maradtak le sokkal mögöttük, 20%-uk napi dohányos.

Sokat segített a statisztikákon, hogy bizonyos helyeken megtiltották a cigarettázást, valamint a tény, hogy a cigaretta sokat drágult. Ezek után sokan úgy döntöttek, inkább lemondanak erről a rossz szokásról, ám ez egy bizonyítottan nehéz folyamat. Mivel lehet csökkenteni az ártalmakat vagy megkönnyíteni a leszokást? Az ecigaretta megoldást jelenthet?

Az e-cigi előnyei és hátrányai

Mivel az elektromos cigaretta füst helyett párával működik, az ártalmak kis mértékben csökkennek. Ha valaki környezettudatosan szeretne élni, de nem tud lemondani a dohányzásról, az e-cigi jó megoldás lehet, hiszen nem kell hozzá fákat kivágni és kevesebb hulladék keletkezik. Az általa okozott passzív dohányzás nagy valószínűséggel kevésbé ártalmas, mint a hagyományos cigaretta esetében.

Ugyan szokták a leszokás egyik módszereként emlegetni, viszont ugyanúgy függőséget okozhat csökkentett, ámde benne lévő nikotintartalma miatt. Éppen ezért az orvosok óva intenek attól, hogy így próbáljunk megszabadulni ettől a rossz szokástól.

Egy további hátránya, hogy egyelőre kevéssé elfogadott az ecigarettázók helyzete, azaz legtöbbször ugyanúgy a dohányboltban lehet megvásárolni a terméket, valamint nincs külön kijelölt dohányzó hely, így ők gyakorlatilag passzív dohányossá válnak a hagyományos cigarettázók mellett.

Az e-cigi illata legalább jó is lehet

Az emberek általában törekednek az ápolt megjelenésre és ehhez hozzátartozik az is, hogy próbálnak nem rossz szagot árasztani magukból. Valljuk be, a hagyományos cigaretta hagy némi kívánnivalót maga után ilyen tekintetben. Az e-cigi azért is tudott olyan népszerűvé válni, mert kellemesebb az illata, így a fiatalok körében szintén közkedveltebb lett.

Címlapkép: Illusztráció/freepik.com