Fotó: Keller Richárd
Fotó: Keller Richárd

Lázár János miniszter többmilliárdos fejlesztést ígért Egernek 2017-re.

Milyen eszközökkel segíti Magyarország Kormánya nemzeti ügyünket, az egri vár fejlesztését? – tette fel a költői kérdést Nyitrai Zsolt, fideszes országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott a parlamentben Lázár János miniszternek..

Nyitrai felszólalásában arra emlékeztetett: az Országgyűlés 2015-ben nyilvánította az egri várat nemzeti emlékhellyé, mely a magyar hazaszeretet és az egész Európáért tett felelősségvállalás szimbóluma.

Fotó: Keller Richárd
Fotó: Keller Richárd

Az elmúlt évek fejlesztéseivel kapcsolatban kifejtette: az egri várban az elmúlt időszakban több látványos fejlesztés történt. A megépült és megújult várfalsétány mellett, a fejlesztéseknek köszönhetően a vár több, korábban a látogatók elől elzárt része is elérhetővé vált az érdeklődők számára.

Jelenleg a Vármúzeum Heves megyei gyűjtőkörrel rendelkezik, így a megye határain belül kutatja és ápolja múltunkat és kulturális javainkat, amely gyűjtőkör országos kiterjesztése közös érdekünk. „Az egri vár fejlesztése, értékeinek megőrzése nemzeti ügy, az a célunk, hogy a rekonstruált, attrakciókkal teli, országos gyűjtőkörű erőd fogadja a hazai és külföldi turistákat.” – mutatott rá a képviselő.

Lázár János, miniszter válaszában hangsúlyozta: A kormány 2015-ig 2,3 milliárd forintot költött a nemzeti emlékhely fejlesztésére, Magyarország egyik legjelentősebb múzeumának támogatásképpen. A kormány számára továbbra is nemzetstratégiai cél a vidéki várak rekonstrukciója, hogy ezek közösségi térként és nemzeti emlékhelyként funkcionáljanak.

“A kormány 6,5 milliárd forintot szán az egri vár rekonstrukciójára, amelyből 1,5 milliárd forintot a nemzeti- vár és kastélyprogram keretében meg is nyert Eger, a tartalmat illető tárgyalások már lezajlottak

– ismertette válaszában a miniszter.

A kormány az ezt meghaladó 5 milliárd forintot saját támogatásból kívánja finanszírozni; ebből a tavalyi évben 250 millió forintot kapott meg Eger város önkormányzata tervezői előkészítésre. A 2017-es esztendőben a kormány 152 milliárd forint hazai és 250 milliárd forint európai uniós forrást kíván költeni a „Modern Városok” program keretében. „A 152 milliárd forintban mintegy 4 milliárd forinttal szerepel az egri vár rekonstrukciója. Tehát amennyiben a tervezés jól halad előre, a tervezők, a műemlékesek, Eger város önkormányzata és képviselő úr meg tudnak állapodni az egriekkel a tartalmat illetően, akkor az idén további 4 milliárd forint kifinanszírozására van lehetőség.” – fejezte be válaszát Lázár János és sok sikert kívánt Nyitrai Zsoltnak az egri vár érdekében kifejtett erőfeszítéseihez. 

AJÁNLJUK MÉG

Megrohamozták az egri várat a családok – Fotók