2024 elejétől április 22-ig, a Föld Napjáig, személyes állatvédelmi konzultációra hívja a Macskaárvaház Alapítvány és a Szurkolók az állatokért mozgalom Eger összes polgármesterjelöltjét, legyenek pártok, civilszervezetek által delegált jelöltek, vagy egyéni jelöltként indulók. 

– Az elmúlt közel öt esztendőben Egerben sajnos az álltvédelemben szinten semmifajta előrelépés nem történt. Ennek számos oka, és sok felelőse van, de mi nem ezt szeretnénk firtatni, hanem inkább arra törekszünk, hogy a következő önkormányzati ciklus, állatvédelmi szempontból ne teljen tétlenséggel – fogalmazott Kapin Ricsi a Szurkolók és Bóday Pál a Macskaárvaház Alapítvány  képviselője, akik a NOÉ Állatotthon szakmai partnereiként dolgoznak az állatvédelemért. 

Kapin Ricsi

A két civilszervezet vezetőjétől megtudtuk: felhívásukat, amelyben megjelölik azokat az általuk “állatvédelmi minimumkövetelményeknek” tekintett ügyeket, amelyekről egyeztetni szeretnének a jelöltekkel, eljuttatják minden választási részvételi szándékával nyílvánosság elé lépő egri polgármesterjelölthöz, azt kérve, hogy ezekről egy személyes konzultáció keretében tárgyaljanak. 

– Minden jelöltek igyekszünk megkeresni, de természetesen annak is nagyon örülünk, ha esetleg maguk a polgármesterjelöltek jelzik nálunk nyitottságukat a párbeszédre a következő 5 esztendőre általunk felvázolt egri állatvédelmi minimálprogramról – fogalmaztak az állatvédő civilek, hozzátéve: a polgármesterjelöltekkel folytatott megbeszélések eredményét – nyitottság esetén – a jelöltel közösen szeretnék a nyílvánossággal ismertetni. 

Ugyanakkor azt is elmondták: azoknak a jelölteknek a nevét is nyílvánosságra hozzák, akik esetleg elzárkóznak egy ilyen állatvédelmi civil konzultációtól, de bíznak benne, hogy ilyen, polgármesterségért indul jelölt 2024-ben nem lesz Egerben. 

Felhívás egri polgármesterjelöltekhez, amelyben a Szurkolók az állatokért mozgalom és a Macskaárvaház Alapítvány megfogalmazza egri állatvédelmi minimum cselekvésprogramjának vázlatát:

Eger város önkormányzatának felügyelete alá tartozó, és Eger városával bármifajta jogviszonyban álló cégek, civilszervezetek, személyek esetében zéró tolerancia az állatkínzással szemben. 

Ivartalanítási akció, amely a ciklus alatt teljes mértékben feltérképezi és felszámolja a gazdátlan ivaros macskakolóniákat Egerben

Olyan transzparensen és politikamentesen működő állatmenhely létrehozása, üzemeltetése, amely a kutya, macska, madár, vadállat és egzotikus társállat problémákra is képes gyorsan, törvényesen,  magas szakmai színvonalon, állatbarát módon reagálni 

Rovarbarát, madárbarát, fecskebarát, galambbarát városüzemeltetés

Vegán esélyegyenlősség biztosítása és megkövetelése 

Speciális egri természet és állatvédelmi tananyag elkészítése a helyi iskoláknak

Az állatvédelmi törvény, valamint az állatvédelemre vonatkozó Btk rendelkezések szigorú betartása és betartatása kivétel nélkül mindenkivel Egerben 

Címlapfotón: Bóday Pál

Macskaárvaház Alapítvány 

Szurkolók az állatokért