Valahogyan mindig akad meglepetés

A labdarúgásban, mint általában minden sportágban nehéz megtippelni azt, hogy egy-egy bajnokság alkalmával, legyen szó országos vagy éppen európai, illetve világszintű versenyről, a papírforma érvényesül vagy bizony teljesen váratlan fordulatok gazdagítják az eseményt. A tény, hogy egy olyan futballnemzet mint Olaszország nem jutott ki a világbajnokságra, nagy valószínűség szerint nem csak magukat az olaszokat lepte meg különösen, hanem az egész világot. És mindezt zsinórban másodszorra, ami valljuk be, teljességgel megmagyarázhatatlan. Valóban, a foci tartogathat azért bőven meglepetéseket. Vegyük például a tizenegyszeres spanyol bajnok és spanyol kupa-győztes Atlético Madrid esetét, amely igen csak drámai módon esett ki a BL-ből. Bizonyára sokan lefogadták volna további előremenetelüket a sportfogadói oldalakon, ennek ellenére keserű búcsút kellett venniük. Ha valaki csupán emiatt próbált volna szerencsét, ráadásul mindenféle fogadási bónuszok bevetésével, még jó, hogy nem tette.

Az Atlético Madrid búcsúzott

Szinte már drámainak nevezhető az az összecsapás, amelyen az Atlético Madrid kiesett a BL-ből. Hazai pályán, ami még inkább szomorú, a Bayer Leverkusen ellen játszott 2-2-es döntetlen után, a 99. percben kapott tizenegyes ellenére is búcsúzott a Bajnokok ligájától. A helyzet pikantériája, hogy a meccset a 96. percben már lefújta a bíró, viszont egy VAR- elemzést követően az Atlético Madrid még megkapta ezt a lehetőséget, amellyel többszöri próbálkozással sem tudott élni. Fájó, de ebben az évben ez a spanyol csapat nem bizonyult méltónak arra, hogy továbbharcoljon a legjobbak között, sőt általánosságban véve sem éppen túl eredményes szakaszt zárt.

A spanyol labdarúgókra rájár a rúd

Nyilvánvalóan nagyon nem mindegy, hogy egy-egy csapat milyen csoportkörbe kerül. Minden nagy világverseny alkalmával természetesen mi is arra vágyunk, hogy Magyarországot egy könnyebb csoportba sorsolják, ezzel igencsak megnövelve az esélyét a továbbjutásra. De mi van akkor, ha hasonló szintű és erősségű csapatok találkoznak? Vagy ha mindenki mumusa, az egyik legerősebb, ha nem a legerősebb együttes pontosan a mi csoportunkban található? Mondhatjuk, hogy a BL ötödik fordulója nem kímélte a spanyolokat. Ahogyan az Atlético Madrid, úgy a már kiesett FC Barcelona még kikapott hazai pályán a Bayern Münchentől, nem is kevés góllal, egészen pontosan a német csapat háromszor is bevette a spanyol kaput. Az FC Barcelona erőtlenül játszott, kapura menő kísérleteik a nullához konvergáltak, s igen gyorsan jelentős hátrányba kerültek a mérkőzés során. Így sajnos a spanyolok mindkét reménysége idő előtt búcsúzott a BL-től.

A Bayern München rekordokat dönt

Míg a spanyolok bánkódnak, a németek örülhetnek. Magabiztos és eredményes játékuknak köszönhetően saját BL-rekordjukat döntötték meg és javították tovább, mivel a csoportszakaszokban 33 mérkőzésen tudtak veretlenek maradni. A Bayern München végig folyamatos terhelésnek volt kitéve, mely akadályokat meglehetősen eredményesen vesz és vett.

Címlapkép: Illusztráció/pexels.com.