Az online sportfogadás világának pénzügyeit illetően a kriptovaluták számítanak a legnagyobb trendnek. Meg is mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a bitcoinról és a többiről!

A kriptovaluták megjelenésének okai

A kriptovaluták előretörése és a Bitcoin hihetetlenül népszerűvé válása megváltoztatta azt, ahogy a pénzre gondolunk. A digitális pénzek itt vannak közöttünk és maradni is fognak. És bár vannak helyek, ahol tiltják őket, alapvetően nem igazán sikerült megakadályoznia egyetlen kormánynak sem, hogy népszerűvé váljanak. Sok országban már szinte mindenért lehet velük fizetni, de az esetek többségében még afféle szürke területen vannak.

A lényeg, hogy azonban Magyarországon és a legtöbb országban egyáltalán nem illegális birtokolni és használni őket, pontosan léptek nagyon előre a különféle online tranzakciók intézésében. Így ma már online fizetéseknél, online kaszinókban és az online sportfogadásoknál is egyre népszerűbb válnak, sőt ma már vannak olyan online ahol nem csak paypal fogadás, de bitcoin vagy éppen ethereum fogadás is elérhető. És van több oka is, amiért mindenki nagyon szereti az online világban a kriptovalutákat: nem részei a hagyományos bankrendszernek, nagyon gyorsak és szinte nincs tranzakciós díjuk sem. És nem fogja senki megmondani nekünk, hogy mennyi a napi limit, amit mozgathatunk, nem kell előre bejelentenünk nagyobb pénzfelvételi igényünket, mint egy banknál és így tovább.

Kezdetben alig lehetett találni olyan online bukmékereket, amelyek kínáltak volna kriptovalutás fizetéseket, ezek pedig az internet eldugott szegletében bújtak meg. Ma már nem ez a helyzet, vannak csak bitcoinnal foglalkozó fogadási oldalak és a legnagyobb neveknél is elérhetőek már a kriptok. Ebben azért jelentős szerepe volt annak is, hogy a bitcoin betört a mainstreambe, a leghallgatottabb magyar rádióban is beszélnek róla, a világ leggazdagabb emberei vásárolnak érméket és ma már nem úgy tekintenek rá, mint a darkweben használt titkos fizetőeszközre. És az online szerencsejátékos piac számára több okból is előnyös a kriptovaluták használata.

A legfontosabb, hogy többé nincsenek problémák a bankokkal források befagyasztása vagy esetleges lefoglalása miatt. A kriptos tranzakciókat kezelni jóval gyorsabb és semmi küszködés és hitelesítési folyamat nincs velük, mint egy banki átutalás vagy éppen hitelkártya esetén. Azt talán túlzás állítani, hogy az online szerencsejáték előretörésében főszerepe van a bitcoinnak, de az biztos, hogy a kriptovaluták előretörése jelentősen segítette az online decentralizált rendszerek térnyerését.

Melyek a legnépszerűbb kriptovaluták?

Ha azt akarjuk vizsgálni, hogy melyek a legnépszerűbb kriptovaluták a sportfogadás világában, akkor elsőként biztosan a Bitcoin fog eszébe jutni mindenkinek. Nem is tévedünk, ahol kriptovalutákkal foglalkoznak, ott a BTC biztosan elérhető. Általában mellette még lehet fizetni és utalni az

  • ethereummal,
  • a litecoinnal és a
  • bitcoin cash coinjaival is,
  • de ezen kívül általában még 5-10 egyéb kriptot szoktak elfogadni ezek az oldalak.

 

Annak tükrében, hogy már 10 ezernél is több kriptovaluta van a világon, nem meglepő, hogy hihetetlen bővülés várható és zajlik az elfogadás tekintetében. Anno a bitcoin volt az egyetlen, amit elfogadtak, ma pedig már a legnagyobb összehasonlító oldalaknál azok a legjobb bukmékerek, ahol lehet fizetni akár 10-20 kriptovalutával is. A litecoin is nagyon népszerű a szerencsejátékok és a sportfogadás világában, főleg azért, mert a bitcoinhoz képest gyorsabb és olcsóbb is a használata. Emellett más titkosítási módszert használ, így ahol bitcoin van, ott 99%, hogy lesz litecoin is.

A bitcoin cash neve nem meglepő módon bitcoin, hiszen az eredeti Bitcoin-hálózatról vált ki ez a kriptovaluta, mivel sokkal jobban skálázható, mint a legnagyobb és első kriptovaluta a bitcoin. Ma az egyik leggyorsabban terjedő kriptovalutának számít az online sportfogadási oldalak világában. Az ethereum egyértelműen a második számú kriptovaluta, így nem csoda, hogy szinte mindenhol elfogadják már. Technológiailag az egyik legfejlettebb coin, ennek ellenére furcsa módon még mindig nem annyira népszerű az online bukmékerek világában, mint a többi kripto. És a margón még érdemes megemlíteni olyan kriptovalutákat, mint a Dash, ami sokkal anonimabbnak számít, mint a bitcoin, vagy éppen a tether stablecoinját, ami abban különbözik például a bitcointól, hogy árfolyamát az amerikai dollárhoz kötik.

Előnyök és hátrányok

Ha pedig szeretnénk megérteni, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a kriptovalutáknak, akkor álljon itt néhány példa. Az előnyök oldalán egyértelműen ott vannak az alacsony költségek, a rendkívül gyorsan feldolgozott tranzakciók és a komoly anonimitás. Természetesen egy-két kriptovalutát leszámítva lehet azonosítani a legtöbb tranzakció elindítóját és fogadóját, de ha nagyon akarjuk, választhatunk titkosító folyamatokat és teljes anonimitást ígérő valutákat is. Ami hátrányként elmondható, az a komoly árfluktuáció, hiszen pillanatok alatt ezer dollárokat csökkenhet a bitcoin értéke. Plusz hát azért az emberek többsége még nem annyira ismeri ezeket a fizetési eszközöket, sőt a legvégén a folyamatnak valahogy mégiscsak a bankszámlánkra kell utalnunk a megszerzett coinjainkat. Szakértőnk, Aladar Kollar szerint nem túlságosan könnyen megoldható, hogy normál pénz nélkül szerezzünk be kriptovalutákat és ha nyerünk is kriptovalutában valamelyik online sportfogadó oldalnál, azt ki is kell majd utalnunk és hát hova tudnánk ezt megtenni, mint a bankszámlánkra? Az alternatív az, hogy valamelyik bitcoin elfogadó oldalon fizetünk a coinjainkkal, de azért még van hova fejlődni az elfogadás  vonatkozásában.