A mozgásszervi rendszer elsődleges funkciója a test támogatása, a mozgás elősegítése, és a létfontosságú szervek védelme. Sajnos a degeneratív mozgásszervi problémák a lakosság több mint 20%-át érintik. Már fiatal korban előfordulhat, nem feltétlen az idősebb korosztályt érinti. Rendszeres gyógytorna által, gyógyszerek nélkül is hatékonyan enyhíthetőek a tünetek, a fájdalommentes mindennapokért.

Mi történik az ízületek kopásos megbetegedése során?

Leegyszerűsítve egy vagy több ízület megbetegedését jelenti, melynek hátterében az ízületi porckopása áll. Ez leggyakrabban a csípő és térdízületeket érinti, ezek azok a pontok, ahová a legtöbb teher nehezedik nap mint nap. Az eredetileg sima porcfelület recéssé válik, ami miatt csökken a súrlódáscsökkentő képessége. Mivel az ízületi porcban nincsenek idegek, a folyamat gyulladásmentes, sokszor fel sem tűnik. Ennek leggyakoribb típusa a Baker-ciszta, amely jellemzően a térd hajlításakor vagy kinyújtásakor fokozódik. Sok esetben az érintett nem is tud róla, csak egy ortopédia vizsgálat során derül fény a mozgásszervi elváltozásra.

Baker-ciszta – mi az és hogyan kezelhető?

Más néven poplitealis ciszta, a beteg számára is könnyen beazonosítható, mivel egy folyadékkal teli duzzanat, a térd hátsó részében. Térd MRI-vel diagnosztizálható, és a kezelés sok esetben otthoni gyógymódokkal is elvégezhető, jegeléssel és borogatással. Csak abban az esetben, ha a ciszta nem túl nagy, de még ilyenkor is javasolt felkeresni egy szakembert, hogy megbizonyosodj róla, hogy minden rendben van.

A dudor formájú ciszta akkor fordul elő, amikor bizonyos mennyiségű ízületi folyadék halmozódik fel az ízületi üregben. Normális esetben a szinoviális folyadék a térdízület szintjén található, és az ízületi membrán választja ki. A térd sérülése vagy gyulladása esetén a szinoviális folyadék abnormálisan felhalmozódik, és a duzzanat megjelenéséhez vezet, amely a térd hátsó részébe nyomódik. Amikor a térd meg van hajlítva, a folyadék a cisztához kerül, és ha megnyúlik, az ízületi folyadék áthaladása blokkolva lesz.

Kialakulásának oka lehet ízületi gyulladás, sérülés, térd bedagadása, de köszvény is. Csak akkor fog eltűnni, ha a háttérben húzódó betegség kezelésére is sor kerül. A jó hír, hogy időben történő kezelés megkezdése során, rendszeres gyógytornával elkerülhető a gyógyszeres, esetleg műtéti beavatkozás. A torna során a terapeuta megfelelően átmozgatja a térdet és a csípőt is, hogy elősegítse az ízületek és izmok erősítését. Mindezt érdemes lehet tovább fokozni manuálterápiával, aminek kombinációja gyorsabb gyógyulást eredményez.

A genetikai hajlam is szerepet játszik a mozgásszervi betegségek kialakulásában?

Igen, a spondylitis ankylopoetica esetében a genetikai hajlam fontos szerepet játszhat a betegség megjelenésében. Azzal magyarázzák, hogy bizonyos gének gyakrabban fordulnak elő azoknál, akiknél kialakult ez a gyulladásos betegség. Ezért akinek a családjában egy vagy több személy volt már ezzel diagnosztizálva, az mindenképp többszörös eséllyel indul.

De mi az a Bechterew-kór? Egy hosszan tartó gerincbetegség, melynek során a gerinc és más testrészek is begyulladnak. Főleg ifjúkorban és fiatal felnőttkorban jelentkezik a leggyakrabban. Emellett tény, hogy a nők háromszor olyan gyakran betegednek meg vele, mint a férfiak. Ismeretlen eredetű gyulladás révén a megelőzésére nem létezik konkrét módszer, viszont fizioterápiával jelentősen enyhíthetők a kellemetlen panaszok.

Címlapkép: Illusztráció/freepik.com.