Fotó: Keller Richárd
Az egri költségvetés terhére vizsgálják a héten beszakadt díszburkolathibát a Dobó téren, és még kérdés, hogy egyáltalán visszahívják-e a gödöllői kivitelezőt a garanciális helyreállításra. 

Újra megrongálódott a héten az egri Dobó tér: a 2015 őszére felújított téren ismét beszakadt a díszburkolat.

Egyelőre nincs felelős, és nincs hivatalos magyarázat a hibára /Fotó: Keller Richárd

Persze nem egyedi eset ez a beszakadásos baleset: tavaly áprilisban a térre riasztott tűzoltóautót nem bírta el a burkolat, egészen pontosan a szökőkút.

2016 április végén egy tűzoltóautó alatt beszakadt a Dobó téri szokőkút díszburkolata 

Mivel a szökőkutat nem közlekedési célból, autós forgalom elbírására tervezték, Virág elvtársként legyinthetnénk, hogy “spongya rá”. 

Azonban az átadás óta meglehetősen gyakran végeznek javítási munkákat a Dobó téren és környékén. 2015 májusában és áprilisában például a Bajcsy-Zsilinszky, a Jókai és a Zalár utcában a már egyszer lerakott köveket szedte fel a szlovák kivitelező süllyedés miatt, de azév márciusában a rehabilitált a Gerl utcai hídat is újra rehabilitálták, azaz más típusú és minőségű köveket raktak le a régi-új kövezet helyére.    

Archív fotó: Keller Richárd

“A héten beszakadt Dobó téri díszburkolat újabb példája annak, hogy az ötmilliárd forintból silány, minősíthetetlen munkát végzett a kivitelező a Dobó tér felújításánál”

– így kommentálta az esetet Mirkóczki Ádám a héten, egri sajtótájékoztatóján.

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint az egri parkoló ház kivitelezése is hasonlóan “silány munka”: a szűk terek miatt autók törnek össze benne, az ütközés nyomai az oszlopokon is jól látszanak.

Mirkóczki hangsúlyozta: az is “vérlázító”, hogy a parkolóházra egy egri cég mintegy 346 millió forintos kulcsra kész árajánlatott adott annak idején, de az önkormányzat mégis másnak adta a tendert, és a duplájáért, mintegy 800 millió forintért építtette fel.   

A szűk terek miatt, sok autós “eltalálta már” a fordulókban az oszlopot az egri parkolóházban /Archív fotó

Mirkóczki Ádám arról is beszélt: ugyanez a helyzet az országzászlóval kapcsolatban, amely 40 millió forintért készült el, és mindössze egy “évet élt”, mert a történelmi, Nagy-Magyarországot szimbolizáló dobormű legtöbb része lehullott.

Az országzászló talapzatán is elveszítettük az országrészeket  /Archív fotó: Keller Richárd

Mirkóczki Ádám úgy fogalmazott:

“A silány minőségű kivitelezésnek egyetlen oka van: a korrupció.”

Kifejtette: a városvezetésnek “őrjöngve” kellene előkerítenie a kivitelezőt, ha egy ilyen nagy összegű, ötmilliárd forintos beruházásnál félévente jelentkeznek a hibák. Ehhez képest az egri önkormányzat a napokban arra tett vállalást, hogy saját költségvetésből “javítja ki a hibát” – tette hozz.

Mirkóczki Ádám arra szólította fel a városvezetést, hogy ne az adófizetők pénzéből javíttassák ki a díszburkolathibát, és az egri beruházásoknál helyi vállalkozókat alkalmazzanak, akik “szégyenteljes módon” jelenleg csak alvállalkozóként vehetnek részt a projektben, egyes “csókos” cégeket leszámítva.

Tekintsd meg Mirkóczki Ádám sajtótájékoztatóját (a cikk folytatódik a videó után):

 

Az egri önkormányzat az alábbiakat reagálta Mirkóczki Ádám kijelentéseire, és a beszakadt díszburkolat viszgálatával és javításával kapcsolatban:

„A Szent János utca – Dobó tér sarkán található kisebb beszakadás eredete egyelőre ismeretlen. Bővebbet akkor tudunk majd, amikor a szakemberek a következő napokban elvégzik a már megrendelt vizsgálatot és feltárják a keletkezett üreget. Az önkormányzat a megoldás érdekében magára vállalta ennek a költségeit.

Amint az a fentiekből egyértelműen megállapítható, a vizsgálathoz szükséges feltárást rendeltük meg. Mint megrendelőt, természetesen ennek a költségei az önkormányzatot terhelik, sajnáljuk, hogy ez félreérthető volt képviselő úr számára.

Ami eddig az üreg keletkezése után történt:

Észleltük a beszakadást, amit elkerítettünk, s miután veszélyesnek láttuk a helyzetet, azonnali feltárást kértünk – természetesen az egri költségvetés terhére. Az eddig végzett feltárás után sem tudható pontosan, hogy mi volt a gödör kialakulásának oka, azaz hová tűnt a burkolat alól a feltöltés. A Városüzemeltetési Iroda megítélése szerint további feltárásra lesz szükség ahhoz, hogy felderítsék az okokat. Miután azonban a közvetlen veszély megszűnt, a további vizsgálatokat a felújítást végző vállalkozás folytatja, jövő hétfőn. Ezután születhet döntés arról, hogy garanciális körben történik-e a helyreállítás.

Eger Önkormányzata a helyi vállalkozások kiváló partnere. Az építőipari ágazatot illetően mind a Termálfürdő, mind a Szépasszonyvölgy, mind a Vár, mind a kerékpárúr építésénél, mind a belváros megújításánál helyi vállalkozókat hívtuk meg a közbeszerzésekre. A belvárosi rehabilitáció során a Senátor-ház, a Bartakovics Közösségi Ház, a Minorita templom, a Városháza, az Irgalmas kápolna, a Zalár utca, a Gerl- és Hibay utcai híd, a patakmeder kerékpárút, a Dobó tér 6/a szám alatti épület felújítása mind olyan projektelem volt, ahol egri vállalkozók dolgoztak. Hasonlóan egri vállalkozás végezte a munkát a Koszorú utcában és a turisztikai célú kerékpárút-hálózat bekötéseinél. Kivételt akkor tettünk, amikor nem találtunk a városban elegendő kivitelezői kapacitást.

Az egriek jövője érdekében végzett, tudatos városfejlesztő tevékenységhez kapcsolódik az a vállalkozói szférából származó vélemény, miszerint az előző évek önkormányzati megrendelései nélkül ma Egerben vélhetően nem létezne magas- és mélyépítő ipar.

Az építőipari vállalkozások jövője iránt aggódóknak örömmel számolhatunk be arról, hogy ez a fejlődés folytatódik: mind a 12 milliárdos TOP-keretünk felhasználása, mind az egymilliárd forintos infrastruktúra-fejlesztési programunk, mind a várfejlesztés folytatása, mind pedig a kormányzat Modern Városok Programja keretében bőven akad majd munka Egerben. Határozott szándékunk, hogy a következő évekre biztos programot adó fejlesztéseknél is minden esetben, ahol csak lehetséges, egri és Eger környéki vállalkozásoknak adjunk lehetőséget.”